Po zaplacení zálohy v řádu tisíců korun ale přestali s věřiteli komunikovat a peníze si nechali pro vlastní potřebu. „Na okresní poměry jde o neobvyklý a rozsáhlý případ. Spis má kolem šesti tisíc stran,“ konstatoval jihlavský státní zástupce Jan Kadlec.

Hlavním obžalovaným je Slovák Jozef Beláň, který už byl za obdobnou trestnou činnost odsouzen před třemi lety. Tehdy dostal dvaačtyřicet měsíců do věznice s ostrahou. Od loňského září je na svobodě.

Ilustrační foto - drogy
Narkoman prodával na Jihlavsku drogy. Hrozí mu pět let ve vězení

Aktuální podvody měla zločinecká skupina páchat od března 2016 do března 2017. Jejich modus operandi (postup) byl vždy tentýž – když zájemce o úvěr vyplnil na internetu dotazník, kontaktoval ho člen skupiny, který ho vyzval k zaplacení zálohy. Většinou šlo o několik tisíc korun. Po zaplacení se odmlčeli. Skupina měla pevně rozdělené úkoly, od telefonních operátorů až po lidi, kteří si zakládali účty, na něž peníze od podvedených klientů chodily. Zálohy činily od tří do třiceti tisíc korun. Celkem si během jediného roku přišli na necelých 1,3 milionu korun.

Jozef Beláň pobýval na Olomoucku, ostatní obžalovaní jsou z různých míst republiky z Prahy či Pardubic.

„Za zločin podvodu a účast na organizované skupině hrozí obžalovaným až desetileté tresty. Hlavnímu obžalovanému až dvanáct let,“ uvedl žalobce Kadlec.

Osm z deseti řidičů na Vysočině se nechá k agresivnímu chování za volantem vyprovokovat, což je nevíce z celé republiky. Ilustrační foto.
K agresivnímu chování se na Vysočině nechá vyprovokovat nejvíce řidičů z Česka

Rozsáhlou kauzou se chtěl v pondělí 17. května začít zabývat Okresní soud v Jihlavě, ale kvůli procesním komplikacím, kdy se k soudu nedostavili všichni obžalovaní, musel být začátek procesu odročen až na září. Jeden z obviněných je v karanténě kvůli koronaviru. Někteří z obžalovaných se k podvodům přiznávají a mají zájem přistoupit na dohodu o vině a trestu, další o tom uvažují. Jozef Beláň odmítl v přípravném řízení vypovídat.