Nejprve byla na konci května postřelena samice motáka lužního. Jde o vzácného dravce, kterého po celé České republice žije jen několik desítek párů. Centrem jejich výskytu je Třebíčsko. Samice si už nezalétá, přišla totiž o křídlo a je z ní pouze exponát.

Principál cirkusu Jaromír Joo se svými šelmami. Před měsícem se narodilo mládě tygra ussurijského, které dostane jméno na štaci v Pasohlávkách. Pumy americké zase vyvede na vycházku. Foto: Deník/Jana Kodysová
Národní cirkus Jo-Joo přiváží do Třebíče mládě tygra ussurijského

Asi před týdnem byl ve stejné lokalitě nalezen už mrtvý moták pochop, rovněž chráněný živočišný druh. Tělo převzal ornitolog a předseda organizace Českého svazu ochránců přírody v Kněžicích Václav Křivan.

„Nebyl mrtvý dlouho. Měl přeraženou pažní kost v křídle, což mohl způsobit brok, který prolétl skrz,“ zamýšlel se. „Samozřejmě to mohlo být třeba i od drátů elektrického napětí. Zdá se mi to ale dost nepravděpodobné, tím spíš, že už šlo o druhý případ podivně zraněného dravce v jedné lokalitě a broky se v prvním případě prokázaly,“ dodal.

V pondělí se navíc mezi Mastníkem a Mikulovicemi našel další dravec, opět samice motáka pochopa. Broky v ní by mělo potvrdit rentgenové vyšetření. Zranění, které pták utrpěl, podle Václava Křivana střelbě odpovídá. „Neumím si představit, že by šlo o náhodný nebo mylný výstřel. Je to cílené na dravce,“ mínil ochránce přírody.

Podle něj je střelcem myslivec z okolí Starče. Právě tam došlo před několika lety k otravám řady zvířat včetně psů. Předseda Mysliveckého spolku ve Starči Pavel Chromý to však odmítl. „Neumím si představit, že by toto dělal někdo z nás,“ poznamenal.

Zdeněk Sadecký
Na zámku v Polici otevírají muzeum letců v RAF

Postřelení dravci nejsou jediné oběti svých nepřátel. U Starče byl 9. dubna nalezen otrávený moták pochop. Toxický jed také zabil dvě káňata u Mohelna. A jen v loni a letos zahynuli po požití smrtelného karbofuranu nejméně čtyři orli mořští na Náměšťsku. Po pachatelích zatím policie pátrá marně.