Jde o vracení dotací včetně penále. Obec požádala o posečkání s placením, případně o odpuštění sankcí. „Generální finanční ředitelství s rozhodnutím čeká na verdikt soudu ve věci bývalého starosty," řekl Marek Hanzlík, lipnický místostarosta a kastelán hradu Lipnice. Naopak obec Pohled se dluhů po devíti letech zbavila.

Bývalý starosta Lipnice Ladislav Horký byl obžalován 
z několika deliktů, včetně zpronevěry a podvodu. Případ řeší dva roky havlíčkobrodský okresní soud. Líčení bude podle informací od soudu pokračovat 17. června.

Roční rozpočet Lipnice se 670 stálými obyvateli se běžně pohybuje mezi deseti až 11 miliony korun. „Nyní hospodaříme celkem ve stabilizovaném stavu, ale pokud by na obec dopadly ty odvody, pak by nastal problém," řekl Hanzlík. Samosprávě zhoršuje pozici i to, že už je kvůli vystaveným platebním výměrům na státem požadované částky vedena jako velký dlužník.

Jen malé dotace

"Můžeme žádat pouze o takové dotace, kde není potřeba dokládat bezdlužnost, což jsou zpravidla menší dotace," řekl Hanzlík. V dalších letech by podle něj ale Lipnice potřebovala získat větší peníze, hlavně na kanalizaci, která v převážné části obce chybí. Její výstavba by stála desítky milionů korun.

Naopak z dluhů se už definitivně podařilo dostat obci Pohled na Havlíčkobrodsku. Obec se 780 obyvateli dostala od státu 24,4 milionu korun na novou základní školu, ale nedokázala ji dokončit.

Koncem roku 2004 dostala rozhodnutí, že musí dotaci vrátit. Kvůli tomu později prodala firmě H.H. Holding group za 15 milionů Kč zámek a další obecní pozemky.
„Od letošního února jsme oficiálně bez dluhů. Po devíti letech můžeme normálně pracovat," uvedl starosta Milan Klement. Obec díky oddlužení může začít žádat i o evropské dotace.

ČTK