Za to mu hrozí dva až deset let vězení.

Ovšem za mřížemi s největší pravděpodobností skončí už během několika málo hodin. „Návrh na vzetí obviněného do vazby podají kriminalisté během pátku," informovala havlíčkobrodská policejní mluvčí Jana Mazourová.

Na to, aby soudce mohl o vazbě rozhodnout, mají kriminalisté osmačtyřicet hodin od zadržení pachatele. Muž měl podle informací Deníku dosud čistý trestní rejstřík.

Maskovaný lupič banku přepadl za plného provozu krátce před druhou hodinou. Pod hrozbou odpálení granátu mu pokladní vydala několik desítek tisíc korun.

Zákazníci banky se krčili na zemi. Lupič s penězi ale neutekl daleko. Na ulici se na něj vrhl třicetiletý Martin Belec z Krucemburku a zadržel ho i s ukradenými penězi.

„Šel jsem kolem banky a viděl jsem, že je tam muž v kukle. Když utíkal, tak jsem ho zpacifikoval a klečel na něm až do příjezdu policie," líčil Deníku krátce po přepadení hrdina dne Martin Belec.

Granát a pro jistotu i nabitý revolver

Lupič byl vyzbrojen granátem, který byl podle zjištění policejních pyrotechniků sice pravý, ale nebyl funkční. Muž měl podle policie i další zbraň. Podle informací Deníku to byl legálně držený menší typ revolveru. „Když mu ta pistole vypadla, všiml jsem si, že byla plně nabitá a připravená ke střelbě," vzpomněl si Belec.

Z odstupem času si uvědomuje, jaké to bylo riziko.  „Jsem rád, že jsem to udělal, ale na druhou stranu si až teď uvědomuji, co se mohlo stát. Nevěděl jsem, že je ozbrojený," svěřil se ve čtvrtek Belec.

Reakce matky na hrdinský čin svého syna byla rozporuplná. „Byla jsem ráda, že se tak zachoval, ale na druhou stranu se mohlo stát něco i jemu, ale jsem na něj pyšná," řekla matka Martina Belece. Podobně reagoval i starosta Krucemburku Jiří Havlíček. „Jsme na něj pyšní, zachoval se statečně," řekl.

Ocenit statečnost Martina Belece se chystá i vedení banky ČSOB. „Panu Martinovi Belecovi bychom chtěli touto cestou upřímně poděkovat za jeho pomoc při dopadení pachatele. Rádi bychom mu předali dar, který pro něj bude připraven na pobočce. K osobnímu předání dojde po telefonické domluvě mezi ním a ředitelkou pobočky," uvedla mluvčí banky Pavla Hávová. Podle informací Deníku jde o dárkový koš.

Pobočka banky funguje od včerejška podle pravidelné otvírací doby, ale po celý den nefungovaly hotovostní služby. Klienti banky, tak nemohli vybírat a ukládat peníze v hotovosti. „V pátek už bude banka fungovat na sto procent," ujistila klienty Pavla Hávová.

Banka se neopevní

Přestože pobočka v Brodě už byla podobným způsobem přepadena dvakrát, neuvažuje vedení peněžního ústavu například o zavedení detekčních rámů, které jsou schopny odhalit zbraně. „O instalaci detekčních rámů neuvažujeme, tato pobočka je pravidelně vyhodnocována v oblasti provozně-bezpečnostních rizik a jednotlivá opatření jsou přijímána průběžně na základě těchto zjištění," uvedla bez dalších podrobností Pavla Hávová.