Lupiči si tehdy odnesli 4,5 milionu korun. Patskanovi hrozilo až jedenáct let vězení, jeho partnerce šest. Jenže VS, který případ přezkoumával již podruhé, dospěl k názoru, že předložené důkazy státním zástupcem Jiřím Moravou, nejsou pro jejich odsouzení dostatečné. Podle žalobce svědčí o vině obžalovaných především pachové stopy.

Jenže odvolací soud konstatoval, že to nestačí. Andriy Patskan ale nakonec ve vězení přece jen skončí. Vrchní soud mu potvrdil šest let do věznice s ostrahou za pěstování konopí. Trest mu uložil jako souhrnný za další trestný čin těžké újmy na zdraví, s čímž souvisí i trest ročního zákazu řízení. 

Ilustrační foto.
Řidič nadýchal na prvního máje skoro dvě promile

Rozsudek je pravomocný. Lze proti němu podat pouze dovolání k Nejvyššímu soudu v Brně, což je mimořádný opravný prostředek, který však nemá odkladný účinek na uložený trest. Zda možnost podat dovolání některá ze stran využije, zatím není jasné.

„Odvolání státního zástupce bylo zamítnuto, protože nepřímé důkazy netvoří uzavřený řetězec důkazů, na jejichž základě by mohlo být spolehlivě prokázáno, že loupežné přepadení spáchali obžalovaní. Rozhodnutí krajského soudu považujeme ve všech aspektech za správné, proto jsme zamítli i odvolání obžalovaného,“ uvedl pro Deník mluvčí VS v Olomouci Vladimír Lichnovský.

Dvojice, která měla vůz s penězi přepadnout, byla maskovaná a osádku vozu spoutala. Manželé u Krajského soudu v Brně předložili důkazy, že v době činu byli i s dítětem na dovolené v Rusku. Prvoinstanční soud je nakonec obvinění zprostil.

Žalobce Jiří Morava byl ale o jejich vině přesvědčen, proto se odvolal. Vyšší instance pak případ vrátila k novému projednání a doplnění dokazování zpět brněnskému sudu. Ten i napodruhé vynesl osvobozující verdikt. Obhájkyně obžalovaných okamžitě zpochybnila kriminalistickou metodu pachové identifikace a označila ji za nespolehlivou.

Jiří Morava považuje alibi manželského páru za zfalšované a předem vykonstruované.

„Je například zarážející, že na dovolenou jeli dvěma auty, přestože by se bez problémů vešli do jednoho auta,“ naznačil své pochybnosti Jiří Morava, který další postup zváží, až si prostuduje písemné rozhodnutí VS.

Dovolenkový pobyt obžalovaní manželé prokázali například účtenkami a fotografiemi. V den spáchání činu navíc přecházeli hranice na jihu Ruska, o čemž svědčí záznam pasové kontroly. Jenže podle žalobce se i tyto důkazy dají jako alibi vyrobit. Protidůkazy, které by to prokázaly, ale žalobce neměl.

Vyšetřování kriminalistům komplikoval i fakt, že se na stopu údajných pachatelů dostali až po dvou letech od loupeže. Obžalovaný Patskan tehdy ve věznici navštěvoval člověka, který byl už dříve podezřelý z jiné loupeže. Detektivové proto Patskanovi i jeho manželce odebrali pachové vzorky, které se shodovaly s těmi na místě činu ve Stříteži. Kromě toho se na poutech, kterými byla osádka spoutána, našel biologický materiál. Z něj se podařilo pouze zjistit, že patří ženě.

Vzhledem k malému množství materiálu však nebylo možné určit konkrétní osobu.

Ukrajinský pár byl už v roce 2015 s dalšími sedmi kumpány souzen v Praze za jiné zločiny – loupež, zbavení osobní svobody a porušování domovní svobody. Patskan tehdy dostal za děsivé mafiánské praktiky deset let vězení.

Jeho manželka vyvázla s podmínkou. Ostatní komplice poslal soud také na dlouhá léta do vězení. Rozsudek ale zatím není pravomocný.

Vrchní soud v Olomouci totiž rozhodl, že se Městský soud v Praze musí kauzou znovu zabývat. Hlavní líčení je nařízeno na několik dní od 16. května.

Dvě ze tří. Známá novinářka z Vysočiny se chystá dokončit sérii třetí knihou. Po Necudné a Neškodné přijde ještě jedno Ne. Ale s jakým dodatkem?
Necudnou a Neškodnou to nekončí. Bude třetí díl