„Začali jsme kontrolou jedné chotěbořské diskotéky, kde jsme zjistili hned tři osoby pod vlivem alkoholického nápoje: 17letý chlapec – 0,64 promile, 15letá dívka – 0,22 promile a 16letý chlapec – 0,24 promile," informoval ředitel městské policie Jiří Novotný. Podle jeho slov se sice nepodařilo prokázat, kdo mladistvým alkohol podal, došlo však k naplnění jednoho z cílů městské policie, a to k prevenci. „Všichni tři byli předáni rodičům a věcí se dále bude zabývat sociálně-právní ochrana dětí," uvedl Novotný.

Městská policie se zaměřila především na vytipované provozovny, ve kterých už v minulosti došlo k porušení zákona týkajícího se nalévání alkoholu mladistvým, nebo také na základě nějakých informací vedoucích k podezření na tento nešvar v těchto prostorách.

„Tyto provozovny hodláme pravidelně kontrolovat i v budoucnosti," doplnil Jiří Novotný. Akce, které mají i preventivní charakter, jsou v souladu se schválenou koncepcí prevence kriminality ve městě.

K těmto kontrolám vedou městskou policii v Chotěboři i dlouhodobé celostátní výzkumy, poukazující na vysokou toleranci české společnosti k nadměrné konzumaci alkoholických nápojů mladistvými a jejich snadnou dostupnost.

Na opatření se také podíleli a budou podílet úředníci OSPODu Městského úřadu Chotěboř a další instituce.

Erika Nováková