Hlavou gangu byl podle obžaloby čtyřiatřicetiletý Polák Przemyslaw L. Zacharczuk, který měl na starost takzvanou východní větev. Ta pokrývala trh na Vysočině a jižní Moravě. Západní větev pokrývala Plzeňský, Ústecky, Karlovarský a Královehradecký kraj.

Dva bossové západní větve jsou na útěku. Gangu se podle obžaloby podařilo do republiky dovézt tuny tabákových listů s cílem vyhnout se dani z tabákových výrobků. Stát měl přijít zhruba o sedmdesát milionů korun.

Vysoké tresty hrozí více obžalovaným

„Obžalovaní měli jasně rozdělené úkoly. Dovezené tabákové listy poté zpracovali a distribuovali spotřebitelům prostřednictvím sítě prodejen označených jako Svět tabáku nebo při pouličním prodeji,“ přečetl z obžaloby státní zástupce Petr Babka u Krajského soudu v Hradci Králové.

Hlavnímu obžalovanému Zacharszukovi, který je jako jediný stíhaný vazebně hrozí trest od pěti do deseti let. Vysoké tresty hrozí i ostatním členům gangu, kteří se na nelegálním obchodu s mezinárodním rozsahem podíleli. Je mezi nimi i sedm lidí z Vysočiny. Jde například o řidiče a skladníka z Leštiny u Světlé nad Sázavou Milana Kožnara.

Inspektoři na Hradecku odhalili nelegální bourárnu masa.
FOTO: Inspektoři na Hradecku odhalili nelegální bourárnu masa

Trest hrozí i 77leté obchodnici

Sklad se nacházel v prostorách bývalých jatek přímo v centru obce. Na lavici obžalovaných usedli i distributoři a prodavačky. Mezi zavedené obchodnice patřila například i sedmasedmdesátiletá Miroslava Hájková z Třebíče. Nelegální tabák měla prodávat několik let, mimo jiné ve svém bydlišti, ale i ve stánku s občerstvením na autobusovém nádraží v Třebíči.

Podle obvinění měla jen ona prodat několik set kilogramů nelegálního tabáku. Deník s obviněnou ženou, které hrozí až osm let vězení mluvil už v loňském roce. Netajila se tím, že ji obvinění šokovalo a domnívala se, že byla sama podvedena.

Verdikt zatím není znám

„Ujišťovali mě, že je vše legální. Je pravda, že měnili firmy, ale vůbec mě nenapadalo, že jde o něco nelegálního,“ uvedla tehdy Hájková, která je nejstarší osobou ze všech pětadvaceti obviněných. Dalšími obviněnými z Vysočiny jsou Růžena a Ladislav Svobodovi z Kámene na Havlíčkobrodsku, Jarmila Šťávová z Jihlavy, Tadeáš Král a Jaromír Novotný z Třebíče.

Ostatní obžalovaní spadající pod západní větev pocházejí většinou z Mostu a okolí. Vzhledem rozsáhlosti kauzy jsou hlavní líčení nařízena zatím na dvacet dní až do června. Jen prezentace při úvodním hlavním líčení trvala přes hodinu. V největší soudní síni v Hradci Králové se sešlo celkem 44 lidí. Tři obžalované se omluvily. Obžaloba má celkem 56 stran a spis čítá několik tisíc stran. Jednu z největších kauz svého druhu vyšetřovali kriminalisté z Vysočiny. Kdy padne verdikt, není zatím jasné.

Zásah policie u hlavního nádraží
VIDEO: Opilý muž vytáhl na nádraží pistoli a ohrožoval s ní kolemjdoucí