Kvůli podezření z nezákonného obohacování na úkor firmy zadrželi třináct lidí z řad zaměstnanců i externích pracovníků. Další osoby se dostavily k výslechu dobrovolně. Policie to upřesnila včera.

Zatím byli obviněni čtyři řidiči ve věku mezi pětadvaceti až čtyřiceti lety z externí firmy, která pro pivovar rozvážela pivo. Za přečin zpronevěry jim hrozí až pět let vězení. Všichni zadržení byli po výslechu propuštěni na svobodu. Kriminalisté naznačili, že obviněni mohou být i další lidé. Podstatou obohacování celé skupiny na úkor firmy byly podvody s fakturami při vracení sudů od zákazníků. Pivovaru tím měla vzniknout škoda za bezmála 900 tisíc korun.

„Úmyslně upravovali údaje ve fakturách, které se týkaly vratných obalů, tedy sudů, lahví a přepravek. Fiktivně navyšovali počet vrácených obalů," řekl k případu kriminalista Miloš Dáňa.

Tímto způsobem měla skupina od loňského března do prosince získat prostředky, které nemusela vracet na pokladnu společnosti, a zisky jim zůstaly pro vlastní potřebu. Podezřelí muži se trestné činnosti dopouštěli jako řidiči nákladních vozidel externí společnosti rozvážející pro poškozenou firmu zboží na provozovny a obchody zejména na území Vysočiny; odběratelů bylo přes šest set.

Bez komentáře

Mluvčí Pivovaru Jihlava Barbora Kameníková včera nadále odmítala případ komentovat s odvoláním na policejní vyšetřování, které ještě nebylo ukončeno.

Obří policejní razie v Pivovaru Jihlava nemá na Vysočině, co do počtu zadržených v jedné firmě, obdoby. Rozkrádání majetku společností ve velkém ale není v kraji nic výjimečného.

Rozsáhlé zpronevěry se například dopustila bývalá odborová předsedkyně Zdravotnické záchranné služby Kraje Vysočina a zdravotní sestra Jolana Pospíchalová, která od roku 2006 do roku 2012 zpronevěřila jeden milion korun z odborářského účtu. V květnu za to byla pravomocně odsouzena Okresním soudem v Jihlavě. Dostala trest na dva a půl roku s podmínečným odkladem na zkušební dobu čtyř let. Způsobenou škodu navíc musí uhradit do dvou let a soudu o tom musí předložit doklad. Čtyřiačtyřicetiletá Jolana Pospíchalová se ke zpronevěře přiznala.

Už brzy by se měl k soudu dostat případ bývalého náměstka krajských silničářů na Vysočině Aleše Fučíka a majitele dvou brněnských firem Miroslava Chytila, kteří čelí obvinění kvůli několikanásobně předraženým zakázkám na měření hluku. Podle policie měl Fučík připravit silničáře během dvou let o dva a půl milionu korun a Miroslav Chytil mu v tom měl pomoci. Oběma hrozí za zločin zpronevěry až osm let vězení. Kriminalisté vyšetřování případu ukončili tento týden.

„Včera byl spis podán s návrhem na podání obžaloby státnímu zastupitelství v Jihlavě. Právní kvalifikace zůstala stejná a ani se nezměnil počet stíhaných osob," informovala vysočinská policejní mluvčí Dana Čírtková.

Obrovská škoda

Rozkrádání se nevyhnul ani jeden z největších zaměstnavatelů na Vysočině, Bosch Diesel v Jihlavě. V roce 2010 začala police vyšetřovat krádeže čerpadel a dalšího příslušenství. Z podniku tehdy bylo propuštěno na pětadvacet lidí. Podle nejnovějších informací Deníku se celková škoda vyšplhala na čtyřiadvacet milionů korun. Vyšetřování stále pokračuje. Na případ se přišlo, když kriminalisté udělali prohlídku u muže, kterého podezřívali z nezákonného obchodu s cigaretami. Při domovní prohlídce u něj kromě cigaret našli i velké množství odcizených čerpadel a další příslušenství od výrobce Bosch Diesel i jiných firem.

Podle informací Deníku se kriminalistům dosud nepodařilo zjistit, kdo zařízení muži cizí státní příslušnosti dodával. Podle informací Deníku jde o Ukrajince, který je obviněn z trestného činu podílnictví. Údajně se hájí tím, že věci kupoval na burze. Jenže většina zařízení není volně obchodovatelná. Například čerpadla, která měla končit u výrobců automobilů v Česku i v zahraničí, k nim vůbec nedorazila a nakonec se našla u překupníka z Ukrajiny. Případ už kriminalisté vyšetřují tři roky. Je to i tím, že si museli vyžádat mezinárodní právní pomoc v několika státech.