Ten byl údajně po zranění, a nemohl se proti útoku dostatečně bránit. Policie případ vyšetřuje jako přestupek proti občanskému soužití.

„Případ nám byl oznámen v pondělí 20. října, kdy v ranních hodinách mělo dojít nejprve ke slovnímu a poté i k fyzickému napadení vychovatele. Muž byl zraněn a na ošetření převezen do nemocnice," sdělila k případu policejní mluvčí Jana Kroutilová.

Vychovatel musel být hospitalizován

Jaká zranění byla vychovateli způsobena, nesdělila ani policejní mluvčí, ani mluvčí jihlavské nemocnice Monika Zachrlová. „Ke zdravotnímu stavu vychovatele mohu v současné době pouze říct, že musel být po napadení hospitalizován, ale z nemocnice byl do domácího léčení propuštěn už tuhle středu," okomentovala zdravotní stav poškozeného Zachrlová.

„Veškeré okolnosti a přesný průběh napadení v současné době zjišťujeme a pro další postup bude také podstatný výsledek lékařské zprávy. Ani o pachateli v současné době nemůže být hovořeno, nicméně podezřelým je mladistvý, " doplnila informaci policejní mluvčí.

Kvůli nízkému věku pachatele mlčí i ředitel jihlavského domova se školou Radek Vovsík. Záhadou tak zůstává i to, jak k napadení došlo a proč. „Případ policie vyšetřuje a zjišťuje veškeré okolnosti. V tuto chvíli proto nelze popsat přesný průběh napadení ani pachatelův motiv. Případ šetříme jako přestupek proti občanskému soužití," sdělila policejní mluvčí.

Taková napadení ale nejsou v zařízeních tohoto druhu v současnosti výjimkou.

„Velmi často se k nám dostávají děti z toho nejnižšího sociokulturního prostředí. Z rozvrácených rodin, které jsou zatížené kriminalitou. Dostávají se k nám i děti, které jsou v nějaké fázi experimentování s drogami a jinými návykovými látkami," přiblížil dříve Radek Vovsík s tím, že velké procento dětí v domově je vážně psychicky narušených. Asociální poruchu zde má údajně skoro polovina dětí. Některé z nich psychiatrickou léčebnu navštívily už několikrát.

Mladí vrahové už do Jihlavy nepřicházejí

V současné době se do dětského domova nejčastěji dostávají děti, které spáchaly nějakou trestnou činnost. Ta je nejčastěji majetkového charakteru, jako krádeže nebo vloupání. Jsou zde ale rovněž děti, které byly zapleteny do prostituce nebo kuplířství.

„Do roku 2006 jsme tu měli i děti s vážnějšími trestnými činy, jako jsou vraždy a pokusy o vraždu. To se ale změnilo, když bylo zřízeno takzvané pracoviště pro děti s extrémními poruchami, kam se od té doby tyto těžké případy dávají," uvedl Radek Vovsík.

Aneta Hrdličková