„Krajský soud přihlédl k osobě obžalovaného, ke všem okolnostem případu a závažnosti trestného činu. Soud vzal v potaz polehčující i přitěžující okolnosti a v tomto kontextu neshledal na rozhodnutí okresního soudu žádné procesní pochybení,“ informovala mluvčí Krajského soudu v Brně Eva Sigmundová.

Moravec, který už byl několikrát odsouzen za krádeže, si trest odsedí ve vězenci s dozorem. Kromě toho mu ale hrozí další tresty. Kriminalisté Moravce ještě obvinili z toho, že platil falešnou bankovku. Navíc mu soud může proměnit čtyřměsíční podmíněný trest za předchozí trestnou činnost.

Krystalickou látku zajistili policisté a podrobí ji drobnějšímu zkoumání.
Pervitin vezl do Jihlavy autobusem. Chytili ho

Moravec se přitom několikrát u soudu dušoval, že povede řádný život. To, že přinutil dívku, aby spolykala léky a spáchala tak sebevraždu, bylo podle něj z nešťastné lásky. S dívkou z dětského domova se seznámil v psychiatrické nemocnici. Oba už měli dříve psychické problémy a pokusili se o sebevraždu. Dívka opakovaně.

Před pokusem o otravu léky v nemocnici dívka utekla s Moravcem na jižní Moravu za jeho kamarádem. Jenže se životem na útěku nebyla spokojená, a vrátila se do Jihlavy. Matka ji pak odvezla zpátky do dětského domova. Tam vyhrožovala skokem z okna, a proto skončila na psychiatrii. Moravec jejich odloučení těžce nesl. Trval na tom, aby s ním dívka odešla.

Když zjistil, že proti němu stojí nejen její vzdor, ale také úřady, přinutil dívku spolykat několik tablet léku Paralen. Dívka skončila v nemocnici, ale její život ohrožen nebyl. Moravec za to u jihlavského soudu dostal podmínku.

Šest dní po tomto nepravomocném rozsudku už ale kradl peníze z cizího účtu. I kvůli této okolnosti státní zástupce nesouhlasil s podmínkou a požadoval za účast na sebevraždě nepodmíněný trest. Krajský soud mu po zvážení všech okolností dal za pravdu a poslal Moravce do vězení na dva a půl roku.

K tomu si musí připočíst rok za zneužití platební karty. Rozsudek je pravomocný.

Ilustrační foto.
Smrt faráře Marka Šavla zřejmě zůstane záhadou

Moravec ho může do dvou měsíců napadnout už jen dovoláním k Nejvyššímu soudu v Brně, které ale nemá odkladný účinek na již uložený trest.