Pekárovi hrozí 15 až 20 let vězení nebo výjimečný trest až doživotí. Pekár podle obžaloby ženu z Pardubicka zavraždil loni 3. března na dosud nezjištěném místě. Tělo bylo nalezeno o den později v lese na Vysočině v okrese Žďár nad Sázavou.

„Vážený soude, jsem zloděj a krádežemi jsem způsobil velkou škodu," řekl včera senátu u krajského soudu padesátiletý Pavel Pekár. K vraždě se však Pekár odmítl přiznat. „K vraždě jsem neměl motiv," prohlásil rozhodně.

Podle lékařů oběť, která byla matkou čtyř dětí, pachatel bil a kopal do hlavy, bodal nožem do hrudníku, břicha a zad a škrtil rukama i elektrickým kabelem. Mrtvé tělo Pekár podle obžaloby naložil do auta odvezl na Žďársko, kde jej v lese v katastru obce Sklené na Žďársku hodil do příkopu a zakryl textiliemi a větvemi.

Pouze si spolu užili

Pekár včera přiznal, že ženu znal. Tvrdil, že se s ní intimně stýkal, ale o vztah prý nešlo. Pro něj bylo prý důležité, že se žena stala jeho spolupachatelkou při krádežích. „Byla špičkový komplic, takový hlídací pitbul," řekl muž. Jezdili prý autem po okolí 
a hledali, co by mohli ukrást.

Osudného dne za ním prý přijela do ubytovny ve Vysokém Mýtě a řekla mu, že si 
od kamarádky půjčila byt 
v Chocni. Ještě než tam odjeli, koupil jí prý Pekár za dvě stě korun pervitin. „Ona si to kupovat nemohla, nebylo dealera, kterému by nedlužila peníze," uvedl souzený muž.

Dále vypověděl, že v bytě spolu byli asi třicet minut a pak se rozešli. Žena mu prý řekla, že jde zkusit štěstí do herny. Tehdy ji údajně viděl naposledy. Sám se jel domů vykoupat, protože se chystal na procházku s přítelkyní. „Pak jsem měl objednávku na zvon ze zvoničky na hřbitově v Leštině," popsal Pekár kulantně přípravu na krádež.

Podle státní zástupkyně Hany Flídrové šlo o sexuálně motivovanou vraždu spáchanou sadistickým pachatelem. Čin si prý předem připravil. To obžalovaný odmítl. „Kdybych trpěl sadismem, projevilo by se to už předtím," namítl.

Pekár před soudem nestojí poprvé. V minulosti už byl odsouzen za krádeže, ale i závažnější trestné činy. Dokonce byl souzen už i za vraždu. Před dvanácti lety ho však soud obžaloby zprostil a odsoudil ho za znásilnění.

Pekár včera navíc vyčetl státní zástupkyni údajné chyby v obžalobě. Podle něj je značně zkreslena a ovlivněna vyšetřovatelem. Pekár si mimo jiné stěžoval, že je v obžalobě uvedena jiná doba ženiny vraždy, než kterou určili znalci. „V době vraždy jsem byl ve Vysokém Mýtě. Podle lokalizace mého mobilního telefonu by se to mělo zjistit," řekl obžalovaný. Pak dodal, že se mu onoho dne telefon na nějakou dobu vybil.

Pekár má výtky

Obžalovanému vadí také to, že vyšetřovatelé uvedli, že na místě, kde byla žena nalezena, zajistili stopy, které vedly k jeho zadržení. „Ale už přede mnou byli zadrženi jiní dva podezřelí lidé," řekl obžalovaný. Podle něj navíc jeden muž ve Vysokém Mýtě vypravoval, že žena byla pobodaná, ale mluvil o tom v době, kdy její tělo ještě nebylo nalezeno.

Pekár ale připustil, že krev, kterou policie nalezla na jeho botě, skutečně patřila zavražděné ženě. Vysvětlil to však tím, že si poranila prst a on ji ošetřoval.

Obžalovaný muž včera také řekl, že ho policisté u výslechu čtyři hodiny bili a že na ně proto podal trestní oznámení Generální inspekci bezpečnostních sborů (GIBS). „Vyšetřovatelka GIBS mi řekla, že věří všemu, co jsem jí řekl," sdělil Pekár u soudu.

Po svém se vypořádal i se stopami, které byly nalezeny Sklené na Žďársku. „Souhlasím, že problémem jsou mé pachové stopy, ale věřím, že i pro to se najde vysvětlení," prohlásil.

S ženou, z jejíž brutální vraždy je obžalován, se prý seznámil v herně, kde pracovala jako barmanka. Navázali spolu intimní vztah a žena se mu svěřila, že pro ni kradou dva lidé a ona pak kradené věci prodává. Obžalovaný uvedl, že se později stala jeho komplicem a kradli společně.

Pekár byl dosud třináctkrát soudně trestán, z toho dvakrát pro závažné trestné činy. Ve vězení strávil asi dvacet let. Pokud mu bude vina prokázána i nyní, hrozí mu patnáct až dvacet let vězení, případně až doživotní trest.

Hlavní líčení pokračuje dnes, tento týden však bude zřejmě odročeno, protože se nemůže k výpovědi dostavit soudní znalkyně, která se má vyjádřit k tomu, zda Pekár trpí sexuálním sadismem.

(čtk)