Podle nich je má na svědomí pětatřicetiletý muž, který vnikal převážně do rekreačních chat a také do garáží.

„Spáchal celkem třináct krádeží a způsobil škodu za téměř 150 tisíc korun. Vloupání se dopustil většinou sám, pouze v jednom případě se s ním na činu podílela osmadvacetiletá žena," uvedla policejní mluvčí Jana Kroutilová. Oba pachatelé byli obviněni ze spáchání trestných činů.

Muž je v současné době ve věznici, kde si odpykává trest za jinou trestnou činnost. Navíc je od února jihlavskými policisty stíhán v souvislosti s dalšími spáchanými trestnými činy, které se týkají drog a majetkové kriminality.

Objasnit krádeže se podle mluvčí policie kriminalistům jihlavského územního odboru podařilo mimo jiné kvalitním prověřováním a precizním ohledáváním míst, kde k činům došlo, dále pak také důkladným zajišťováním a vyhodnocováním stop.

Muž se v době od loňského září do letošního ledna dopustil celkem třinácti krádeží v Jihlavě a dalších obcích na Jihlavsku, v jednom případě na Havlíčkobrodsku.

„Muž se vloupával většinou do rekreačních chat a garáží, do některých objektů i opakovaně. Odcizil prakticky cokoli, u čeho předpokládal, že to lze zpeněžit," přiblížil komisař oddělení obecné kriminality Jiří Vojtíšek.

Mezi odcizenými věcmi jsou nářadí, motocykly, stavební materiál, ale i postel, sazenice stromků, závěsy či ubrusy. „Muž v průběhu své trestné činnosti řídil automobil a dopravoval se jím na místa krádeží, a to i přesto, že má soudem uložený zákaz řízení vozidel," podotkla mluvčí Kroutilová.

Odcizené věci se pachatel po krádeži snažil zpeněžit v zastavárnách, výkupnách, nebo je prodával dalším osobám. Část odcizených věcí se kriminalistům podařilo zajistit a vrátit majitelům.

Rozšířili stíhání

Policejní komisař rozšířil trestní stíhání pětatřicetiletého muže, který byl obviněn ze spáchání přečinů krádeže, porušování domovní svobody, poškození cizí věci a maření výkonu úředního rozhodnutí. Ze spáchání stejných trestných činů, navíc z přečinu výroby a držení předmětu k nedovolené výrobě omamné a psychotropní látky a přečinu nedovolené výroby a jiného nakládání s omamnými a psychotropními látkami byl obviněn v únoru.

Jde o recidivistu, který byl v minulosti již opakovaně soudně trestán. Na konci roku 2013 byl muž odsouzen za majetkovou trestnou činnost k obecně prospěšným pracím, jež však nevykonal. V souvislosti s jiným spáchaným trestným činem má uložený též zákaz řízení všech motorových vozidel na dobu sedmi let.

„V únoru jsme muže zadrželi v souvislosti s krádežemi, kterých se dopustil na Telčsku, Třešťsku a Pelhřimovsku. Má svědomí i drogovou trestnou činnost. Ve stovkách případů distribuoval pervitin a v místě bydliště přechovával předměty určené k výrobě drog, které jsme při domovní prohlídce zajistili," řekl komisař Vojtíšek.

Vzhledem k tomu, že byl na obviněného muže v tu dobu aktuálně vydán soudní příkaz k dodání do výkonu trestu odnětí svobody, policisté muže eskortovali přímo do brněnské věznice. Případ pak dále vyšetřovali a nyní zjistili, že tento muž má na svědomí ještě další krádeže.

A jejich výčet je skutečně „působivý".

Muž byl obviněn i z toho, že se loni v září společně s osmadvacetiletou ženou vloupal do garáže v Telečské ulici v Jihlavě. Tam dvojice odcizila soustavu reproduktorů. Na stejné místo se ovšem muž vrátil ještě jednou sám, aby si z garáže odvezl nářadí, závodní krosový motocykl a nepojízdnou motorku v hodnotě necelých padesát tisíc korun.

Zkraje listopadu se muž vloupal do chaty v obci Zborná, ze které odcizil televizor, dvě dřevěné postele, kuchyňské nádobí, lampičky, závěsy a další věci. Ve stejné lokalitě se vloupal postupně ještě
do tří jiných rekreačních chat. V jedné z nich odcizil autobaterii a petrolejové lampy, z další si odnesl velké množství nejrůznějších věcí a ve třetí chatě odcizil mimo jiné krabici s osmdesáti modely aut.

Muž rovněž vnikl na oplocený pozemek lesní školky, kde vytrhal a odcizil desítky sazenic buků, smrků a jedlí. Také se pokusil vloupat do přístřešku pro dělníky a prohledal kůlnu.

V prosinci muž odcizil vozidlo Fiat Marea, které bylo odstavené na louce v katastru obce Dvorek. Automobil pachatel naložil na podvalník a odvezl ho k likvidaci, za což obdržel tisíc korun.

Na přelomu roku se muž vloupal do garáže na ulici Kpt. Jaroše v Jihlavě. Zjistil, že je tam uložený stavební materiál, a tak garáž zavřel a vrata opatřil svým zámkem. Později se vrátil a tři pytle stavebního materiálu odcizil. Za týden se ke garáži vrátil, mezitím ale majitel zámky vyměnil. Muž se proto znovu do objektu vloupal a odcizil veškerý uskladněný stavební materiál v hodnotě skoro třicet tisíc korun. Na konci ledna se pak ještě vloupal do další rekreační chaty a garáže. Chatu v katastru obce Dlouhá Brtnice pouze prohledal, nic neodcizil. Do garáže se vloupal v obci Hladov, kde odcizil různé nářadí.

Za tuto rozsáhlou trestnou činnost hrozí obviněnému muži trest odnětí svobody až na pět let.