V úterý 10. května to řekl u Okresního soudu v Jihlavě. „Docházel bych do Centra duševního zdraví v Jihlavě, s nímž jsem v kontaktu,“ sdělil. S přítelkyní čeká dítě a rád by pracoval, jak dále poznamenal. „Dosavadní hospitalizace mi pomohla,“ podotkl.

Soud se případem zabývá kvůli návrhu Okresního státního zastupitelství v Jihlavě. Žalobce Jan Kadlec podal soudu podnět, aby Matouše B. umístili do ústavní psychiatrické nemocnice kvůli jeho paranoidní schizofrenii, kterou mu diagnostikoval soudní znalec. Právě kvůli tomu byl Matouš B. zbaven trestní odpovědnosti v souvislosti s loňskými útoky na několik telekomunikačních vysílačů v Jihlavě a okolí.

Radovan Banya u Okresního soudu v Jihlavě.
Narkomana a dealera pervitinu prozradila děsivá srážka na Jihlavsku

„Stav obviněného se nezměnil, pro své okolí je stále nebezpečný,“ konstatovala závěry znalců soudkyně Dagmar Koutníková Trnková.

Matouš B. přišel k soudu v doprovodu personálu jihlavské psychiatrické nemocnice, kam jej letos v únoru převezli z vazební věznice v Brně. Podle lékařů nemá na svou nemoc náhled a považuje se za zdravého. Po lékařích chtěl dobrozdání, že mu nic není. V současné době má povolené vycházky v areálu nemocnice i mimo ni, ale pouze v doprovodu. O jeho definitivní hospitalizaci musí rozhodnout soud.

Znalecký posudek

Veřejné zasedání nakonec soudkyně odročila na neurčito. Dospěla k názoru, že je nutné vypracovat aktuální zdravotní zprávu. „Je mi jasné, že se paranoidní schizofrenie nedá vyléčit za tři měsíce, ale je potřeba, aby se k tomu vyjádřil i soudní znalec,“ vysvětlila soudkyně Koutníková. Ta upozornila, že vzhledem k značně omezenému počtu znalců může vypracování nové zprávy trvat i tři měsíce.

Jihlavští strážníci. Ilustrační foto
Otec se bál že nestihnou porod, tak zavolal jihlavské strážníky

Podle názoru znalce se obviněný nijak neléčil a nemoc se u něj začala rozvíjet zhruba od loňského jara. Policie ho po dopadení obvinila z toho, že loni v září a říjnu poškodil celkem devět vysílačů v Jihlavě a okolí. Ve všech případech použil pákové kleště, jimiž přestřihl kabely vedoucí do technologického zázemí. Do oplocených objektů se vloupával především ve večerních hodinách.

Dopaden byl krátce poté, co z provozu odstřihl vysílač na kopci Kolíbl nad Jihlavou. Podle policie měl u sebe mimo jiné pákové kleště, kterými kabely poškodil.

Sberbank na Vysočině, ilustrační foto
Kraj Vysočina musí šetřit: v rozpočtu našel úsporu 300 milionů. Využije i úvěr

Předběžná škoda na poničených vysílačích je několik desítek tisíc korun. Policie to posoudila jako trestný čin poškození obecně prospěšného zařízení. Z provozu totiž vyřadil tisíce uživatelů mobilního signálu včetně nemožnosti dovolat se na tísňovou linku. Za to mu hrozilo až šest let vězení.

Matouš B. se veřejně proti nové technologii 5G nikde nevymezoval. Podle jeho obhájce policii řekl, že se někde dočetl o škodlivosti nové technologie. Přiznal se ale pouze k jednomu útoku. V minulosti bral drogy a za jejich prodej skončil i před soudem. Odsouzen byl opakovaně. Naposledy loni na jaře.