Rozsáhlý zátah provedli policisté tento týden.

„Ze spáchání zvlášť závažného zločinu bylo obviněno celkem šest osob, z nichž polovina jsou odsouzení vězni. Zbývající tři muže kriminalisté zadrželi na různých místech České republiky. Trestná činnost skupiny spočívala v organizaci dodávání drog a mobilních telefonů do věznice a jejich následné distribuci," uvedla policejní mluvčí Jana Kroutilová.

Prvním podezřením se ovšem začali zabývat pověřené orgány vězeňské služby. Její příslušníci na základě vlastního šetření zjistili, že by mohlo docházet k dopravování drog a mobilních telefonů do věznice. Při kontrolách se jim následně podařilo nalézt balíček, který byl vhozen do pásma za oplocení objektu věznice. Zásilku zajistili. V balíčku byla mimo jiné i bílá krystalická látka. Vězeňská služba tedy předala případ k dalšímu prověřování třebíčským kriminalistům, specializovaným na drogovou kriminalitu. „Kriminalisté zjistili, že zajištěnou krystalickou látkou byl pervitin. Droga byla dále odeslána k provedení expertizy na odborné policejní pracoviště," sdělila Kroutilová.

Policisté začali postupně rozplétat síť pachatelů, kteří měli pečlivě rozdělené úkoly. Do trestné činnosti byli zapojeni současní i bývalí vězni.
Pachatelé ve skupině jednali koordinovaně a podle sjednaného plánu. „Do věznice se dostávaly mobilní telefony, které byly využívány ke komunikaci s dalšími osobami, docházelo i k obstarávání a distribuci drog ve věznici. Pohyb finančních prostředků, pocházejících z páchání trestné činnosti, probíhal prostřednictvím bankovních účtů," informovala mluvčí Kroutilová.

Hlavní roli měl ve skupině nejstarší muž, který si v rapotickém vězení odpykával trest odnětí svobody. S ostatními dvěma odsouzenými a také svými komplici na svobodě se domlouval za účelem dodání mobilů a drog do věznice.

Telefonická komunikace a sjednávání předání zásilek probíhaly i mezi ostatními obviněnými. Drogy a telefony dvaačtyřicetiletý muž poté distribuoval ve věznici mezi odsouzené. Drogy jako pervitin a marihuanu obstarávali muži na svobodě. „Po telefonické dohodě přivezli drogy na sjednané místo, odkud byly různými způsoby dopravovány do věznice," popsala Kroutilová.

K trestné činnosti docházelo od začátku letošního roku. Tento týden zadrželi policisté na Jihlavsku a Brněnsku tři osoby. Muži ve věku čtyřiadvacet, třiatřicet a šestatřicet let byli umístěni do policejních cel. „Všichni tři již byli soudně trestáni, nejmladší z nich byl v minulosti odsouzen za drogovou trestnou činnost," dodala Kroutilová.

Na základě shromážděných důkazů zahájil policejní komisař trestní stíhání všech šesti osob. „Muži byli obviněni ze spáchání zvlášť závažného zločinu nedovolené výroby a jiného nakládání s omamnými a psychotropními látkami a s jedy a dále ze spáchání přečinu maření výkonu úředního rozhodnutí, neboť svým závažným jednáním zmařili účel trestu. Za spáchanou trestnou činnost hrozí všem obviněným až deset let vězení," řekl komisař oddělení obecné kriminality Michal Škarek.