„Viděla jsem, že proti mě někdo jde. Přešla jsem na druhou stranu, abych se mu vyhnula, a připravila jsem si mobilní telefon. Pak už jsem slyšela, jak ke mně utíká," popsala počátek útoku dívka.

Tehdy neznámý mladík chytil dívku zezadu a snažil se jí stáhnout legíny. To se mu částečně povedlo a snažil se dívce sáhnout mezi nohy. Dívka se bránila, křičela a volala o pomoc. Útočníkovi duchapřítomně vrazila prst do oka. To pomohlo a útočník dívku pustil. Napadená utekla, jenže násilník za dívkou běžel. Když ale slyšel, že dívka nepřestává volat o pomoc, utekl sám.

Kriminalistům se nakonec podařilo útočníka dopadnout. Ze zvlášť závažného zločinu pokusu o znásilnění obvinili jednadvacetiletého Karla Čeřovského z Jihlavy.

Mladík se v pondělí před Okresním soudem v Jihlavě k činu přiznal. „Je mi to líto, byla to hloupost," omlouval se slzami v očích Čeřovský, který byl v době činu opilý, a podle svých slov se po městě potloukal a zabíjel čas.

Podle soudní znalkyně Želmíry Herrové ale Čeřovský trpí patologickou sexuální agresivitou a jeho pobyt na svobodě je podle znalkyně nebezpečný. Proto doporučila ústavní sexuologickou léčbu.

Čeřovský se proti tomu ohradil. „Nejsem žádný deviant a jsem úplně v pohodě. Připadá mi, že jsem momentálně v klidu," poznamenal Čeřovský. Soudkyně Dagmar Koutníková Trnková ale namítla, že to sám může jen těžko posoudit.

Karel Čeřovský má čistý trestní rejstřík, ale pro přestupky byl projednáván už třináctkrát. Zejména pro drobné krádeže a rvačky. „Chtěl bych začít žít spořádaným životem. Mám přítelkyni, s níž vychovávám pětileté dítě," snažil se obměkčit soud Čeřovský.

Podle žalobce Ivo Nováka polehčuje Čeřovskému jeho doznání, trestní bezúhonnost i to, že jako obžalovaný netrval na osobním výslechu poškozené před soudem, čímž by u ní jen prohluboval její stres. Poškozená po útoku netrpí žádnou poruchou a s prožitým traumatem se dokázala vyrovnat sama.

Čeřovskému naopak přitěžuje závažnost činu, protože po prvotním napadení za dívkou běžel a podle žalobce chtěl znásilnění dokonat.
Kromě pokusu o znásilnění se mladík zodpovídal také ze tří krádeží, které spáchal letos v květnu a v červnu, kdy ve třech obchodech ukradl zboží v hodnotě několika stovek korun.

Žalobce proto v závěrečné řeči navrhl tříletý nepodmíněný trest. Obhájce naopak navrhoval upuštění od potrestání kvůli zmenšené příčetnosti, která u něj byla způsobena alkoholem.

Čeřovský nakonec od soudu odešel s trestem na tři roky podmíněně odloženým na pět let. Současně se musí podrobit ústavní sexuologické léčbě. „Soud musí respektovat závěry znalce," zdůvodnila verdikt Dagmar Koutníková Trnková.

Rozsudek zatím není pravomocný. Státní zástupce i obžalovaný ještě zvažují odvolání.