Většinou jde o muže, z toho je dvaatřicet cizinců. Žen, které mají zbrojní průkaz, je v kraji 1 089.

Policisté nejčastěji vydávají oprávnění skupiny E, tedy k osobní ochraně. V loňském roce tento druh zbrojního průkazu vlastnilo 10 340 lidí, což je nejvyšší počet zbrojních průkazů ze všech kategorií. Až na druhém místě co do počtu jsou zbrojní průkazy pro myslivost.

Podle šéfa odboru pro zbraně a střelivo z krajského policejního ředitelství v Jihlavě Petra Grubera to ale není tak, že by se lidé začali hromadně ozbrojovat a chtěli ve větší míře chránit své zdraví a majetek.

„Lidí, kteří vlastní zbrojní průkaz pouze pro osobní ochranu, je podstatně méně. Většinou je to tak, že si lidé udělají více skupin," poznamenal Gruber.

Zatímco lidí, kteří vlastní zbrojní průkaz od roku 2010 spíše klesá, zbraní je mezi lidmi čím dál víc. Ještě v roce 2010 registrovala policie na Vysočině 39 929 legálně držených zbraní. V loňském roce to už bylo 43 699, tedy o 3 770 zbraní více.

Petr Gruber to přikládá lepší koupěschopnosti. „Prakticky žádný myslivec nemá pouze jednu zbraň. Někteří mají čtyři i pět různých zbraní od kulovnic, brokovnic po malorážky a krátké zbraně. Další peníze stojí náboje i péče o zbraně," upozorňuje policista Gruber.

Odňaté průkazy, odevzdané zbraně

Masová vražda v Uherském Brodě, kde vyšinutý střelec, který měl zbrojní průkaz, zastřelil osm hostů v restauraci a potom i sebe, rozvířila debatu o možné regulaci podmínek pro vydávání zbrojních průkazů. V Kraji Vysočina loni policie odňala zbrojní průkaz šestašedesáti lidem.
„Ty důvody jsou různé. Musí ztratit jednu ze způsobilostí k držení zbrojního oprávnění a to je trestní bezúhonnost, zdravotní stav či spolehlivost. Stanovení zdravotní způsobilosti je podle zákona odpovědností ošetřujícího lékaře. Když uchazeč žádá o prodloužení, tak akceptujeme potvrzení pouze od jeho ošetřujícího lékaře. Kolik lidí přišlo o zbrojní průkaz kvůli zdravotnímu stavu, nevím, protože tuto statistiku zvlášť nevedeme," vysvětlil Petr Gruber.

V kraji je v současné době 105 subjektů, které mají zbrojní licenci. Jsou mezi nimi prodejci zbraní a výrobci zbraní, městské policie, a také provozovatelé střelnic. Těch je na Vysočině třiasedmdesát. Kromě různých střeleckých klubů to jsou také komerční střelnice. Dvě jsou i na Jihlavsku.

Střelnici v Třešti provozuje Zbyněk Růžička. Licenci už má několik let a zastřílet si k nim mohou přijít i lidé, kteří nevlastní zbrojní průkaz a nikdy ze žádné zbraně nestříleli.

„Je to tak, zájemcům zbraň půjčíme. Zatím jsme nemuseli řešit žádný problém. Většina návštěvníků se na střelnici i ke zbraním chová s respektem. Ale odhadnout, kdo k vám přijde, je samozřejmě složité. Každý, kdo k nám přijde, je samozřejmě pod odborným dohledem," říká Zbyněk Růžička.

Podobně jsou na tom provozovatelé střelnice v Batelově. „Nejsme vyloženě komerční střelnice jako v Třešti, ale po domluvě lze přijít a zastřílet si. U začátečníků preferujeme, když přijdou v doprovodu někoho, kdo už zbrojní průkaz o zbraň vlastní. Pak je pod jeho dohledem," vysvětluje Jiří Trávníček ze střelnice v Batelově na Jihlavsku.

Policie také pravidelně vyhlašuje takzvanou zbraňovou amnestii. Každý člověk může na policii beztrestně přinést nepřihlášenou zbraň. Při loňské půlroční amnestii, která skončila poslední den v roce 2014, přinesli lidé z Vysočiny na policii celkem 297 různých zbraní a přes čtrnáct a půl tisíce kusů střeliva. Prakticky při každé amnestii se objeví několik technických skvostů a unikátů. Letos to byly vzácné zbraně, pocházející z období první světové války, a italský samopal značky Beretta.

Trestné činy spáchané se zbraní jsou spíše ojedinělé. Kromě vražd řešili policisté za poslední dva roky pouze sedm případů. Ve všech šlo o nebezpečné vyhrožování. Nikdo nebyl zraněn.

Tři vraždy za pět let

Od roku 2010, kdy na Vysočině funguje samostatné krajské policejní ředitelství, vyšetřovali kriminalisté tři vraždy, kdy násilník v ruce držel střelnou zbraň.

V roce 2012 ve Slavíkovicích na Třebíčsku dvaatřicetiletý muž nejprve samopalem zastřelil svoji o rok mladší manželku a potom i sebe. Případ v obci vzbudil zděšení, protože oběť se snažila před manželem ukrýt u sousedů. Jenže muž ji dostihl a na ulici několika ranami zastřelil. Podle informací Deníku muž držel samopal nelegálně. Dokonce byl funkční pro střelbu dávkami, což lze považovat za zbraň hromadného ničení.

V roce 2013 jeden z hostů v restauraci Hodovna Na Kolíbce v Pelhřimově vystřelil dvakrát po číšníkovi, protože se mu nezamlouvalo menu. Jednapadesátiletého Františka Komínka původně Krajský soud v Táboře odsoudil za pokus o vraždu na čtrnáct a půl roku. Vrchní soud v Praze mu ale trest zmírnil na dvanáct let.

Krajští kriminalisté stále ještě vyšetřují neobvyklý případ, který se stal loni v Lukově na Třebíčsku. V rodinném domě byl nalezen mrtvý muž se střelným poraněním hlavy. Zpočátku vše nasvědčovalo tomu, že jde o sebevraždu. Kriminalisté, ale nakonec zjistili, že jde o vraždu fingovanou jako sebevraždu. Případ se jim nakonec podařilo objasnit. Muž obviněný z vraždy je ve vazbě, kde čeká na soud.

Podobný masakr jaký se stal v Uherském Brodě, kde psychicky narušený muž vystřílel hosty v restauraci, Vysočina nezažila. Za posledních dvacet let se ale v kraji staly dva tragické případy, při nichž zemřelo celkem sedm lidí.

Tři mrtví v Dlouhém

Případ trojnásobné vraždy se stal v roce 1994 v Dlouhém na Žďársku. Mladý celník neunesl zhrzenou lásku a postřílel tři členy rodiny své bývalé dívky. Případ je o to otřesnější, že chybělo jen málo a vrah ze světa málem sprovodil i čtvrtého člena rodiny. Při šílené střelbě mu však došly náboje.

Vrah Jiří Totušek se tehdy tři dny skrýval před spravedlností v lesích. Za tři dny, 16. srpna, se Totušek rozhodl dobrovolně udat na policii. Vypůjčenou starou škodovku odstavil v Pohledci a pěšky se vydal na policii. Ještě než stačil dojít na policejní služebnu, byl zadržen policejní hlídkou. Při zadržení měl Totušek u sebe také vražednou zbraň.

Z dnešního pohledu je zajímavé, že Totuška tehdy Krajský soud v Brně potrestal za trojnásobnou vraždu čtrnácti lety vězení. Státnímu zástupci se to nezdálo, proto se odvolal. Vrchní soud v Olomouci Totuškovi ještě přičetl pokus o vraždu dalšího člena rodiny a poslal ho definitivně na třiadvacet let do vězení. Totušek se odvolal a dožadoval se mírnějšího trestu z důvodu, že čin spáchal v afektu, bez předchozí přípravy, a spolupracoval s policií. Dále projevil lítost a snahu o náhradu poškozených věcí. Soud však tyto argumenty neuznal a potvrdil stávající rozsudek. Kdyby za totéž stanul Totušek před soudem dnes, zřejmě jiný než doživotní trest by ho nečekal.

Stonařovský masakr

Druhý, podobně tragický případ se stal 18. března 2001 ve Stonařově na Jihlavsku. Jednadvacetiletý mladík Martin K. ze Stajiště tehdy neunesl rozchod se svou dívkou.

Martin K. začal spřádat reálné obrysy svého otřesného činu den předtím na diskotéce v Telči. Zde se bavila i nic netušící devatenáctiletá Štěpánka. Podle svědků si Martin na diskotéce Štěpánky příliš nevšímal. Pouze v jednu chvíli ji oslovil a řekl jí, aby si to ještě rozmyslela, jinak za sebe neručí. Co se mladému muži honí v hlavě, nemohla tušit – rozešla se s ním několik týdnů před osudovým dnem.

Po půlnoci odjel autem do Stonařova, kde se přes kotelnu vloupal do domu rodičů bývalé přítelkyně. Osmačtyřicetiletého otce dívky usmrtil třemi bodnutími nožem.

O dva roky mladší manželku, která se snažila zachránit útěkem, dostihl a ubodal. Obě bezvládná těla pak vtáhl zpátky do ložnice u ukryl za postelí. Vše, co bylo potřísněno krví, pečlivě omyl, sroloval zkrvavený koberec v ložnici a ze svítidel vymontoval žárovky.

Zatímco se dívka se svou šestnáctiletou sestrou a dvěma dalšími přáteli vracela domů z diskotéky, netušila, že na ni v jejich domě čeká vrah.

Vrah našel v domě loveckou pušku a v kuchyni dvě hodiny čekal na návrat své třetí oběti. Ve chvíli, kdy Štěpánka vstoupila do kuchyně i se svými přáteli, vyzval ji, aby s ním zůstala. Ostatní se odebrali do horní části domu. Vtom se ozval výstřel a dívka se s prostřelenou hlavou sesula k zemi.

Trojice mladých lidí se ukryla proto v domě a zavolala policii. Trojnásobný vrah krátce po činu zavolal svým rodičům a pár minut nato otočil pušku proti sobě.