Pavlík, který byl do zastupitelstva Kraje Vysočina zvolen z prvního místa kandidátky hnutí ANO, v úterý na schůzi zastupitelů oznámil, že podal žalobu na server obcasnik.eu kvůli údajně nepravdivým tvrzením o svém členství v Lidových milicích. Cítí se jimi poškozen.

Server si za svými informacemi stojí. Podle předsedy zastupitelského klubu občanských demokratů Miloše Vystrčila podání žaloby zastupitelům za ODS umožňuje zatím zůstat v koalici. Hnutí ANO se k Pavlíkově kauze zatím nevyjádřilo.

Žalovaný server bude podle redaktora Miroslava Mareše u soudu žádat svědectví údajných Pavlíkových kolegů z Lidových milicí. „Současně předloží listinné dokumenty KSČ a další dokumenty, které potvrzují publikované informace," řekl Mareš.

„Pokud by se mé členství během soudu potvrdilo, budu rezignovat," řekl Pavlík novinářům. Trvá na tom, že dokumenty, které se na serveru objevují, jsou pochybné a nepravdivé. „Své členství v KSČ jsem v životopise neuvedl, za což jsem se omluvil, ale členem Lidových milicí jsem nikdy nebyl," zopakoval Pavlík. Uvedl také, že má kopii bezpečnostní prověrky na stupeň „vyhrazené" společně s negativním lustračním osvědčením, které získal při svém působení na Nejvyšším státním zastupitelství v Brně.

Několik dnů po krajských volbách vyšlo najevo, že Pavlík jako lídr ANO na Vysočině zatajil své členství v KSČ. Objevila se také informace o jeho možném členství v Lidových milicích, tedy v ozbrojené organizaci předlistopadové komunistické strany.

Při předvolební besedě s krajskými lídry při otázce na svou politickou minulost a členství v milicích Pavlík řekl, že je v politice úplně nový a nikdy se neangažoval. Uvedl, že až od roku 2013 je sympatizantem hnutí ANO a od února 2015 jeho členem.

Historik Ústavu pro studium totalitních režimů Petr Blažek pro obcasnik.eu uvedl, že nalezený dokument Pavlíkovo členství v Lidových milicích potvrzuje. Pavlík pokládá materiály za nedůvěryhodné, míní, že jde o prohlášení orgánů totalitní strany, které si zřejmě chtěly tímto vylepšit výsledky vlastní činnosti. „Nebyl jsem na žádném setkání Lidových milicí, nezúčastnil jsem se výcviku, nejsem si vědom, že bych byl jejich členem," uvedl už dříve Pavlík.

Na ustavujícím zasedání zastupitelstva byl Pavlík dotázán, zda informace o členství v milicích může vyvrátit. Odpověděl, že si toho není vědom. Pak byl zvolen náměstkem hejtmana s odpovědností za majetek a finance.

Klub ODS na to reagoval tím, že pokud Pavlík a hnutí ANO do včerejšího jednání zastupitelstva uvedené skutečnosti nevyvrátí, nebo situaci nevyřeší odchodem Pavlíka z krajské rady, opustí ODS krajskou koalici a zároveň navrhne odvolání Pavlíka z pozice náměstka hejtmana.

Podle Vystrčila, který říká, že se opírá o názor zkušených právníků, nemůže Pavlík k vyvrácení podezření o svém členství v Lidových milicích udělat nic jiného než podat žalobu a nechat soud, aby rozhodl, zda byl, nebo nebyl členem milicí.

„To Pavlík učinil a navíc poprvé jednoznačně prohlásil, že členem nebyl. Také uvedl, že pokud se podezření prokáže, sám odstoupí," řekl včera Vystrčil. To podle něj zastupitelům za ODS umožňuje zatím zůstat v koalici.

Hnutí ANO se dosud k Pavlíkově kauze jednoznačně nevyjádřilo. Podle nové předsedkyně zastupitelského klubu ANO Lucie Vichrové by toto stanovisko mělo být zveřejněno začátkem prosince.

Krajskou koalici na Vysočině tvoří sociální demokraté, hnutí ANO, ODS a Starostové pro Vysočinu. Ve volbách vítězná ČSSD má v radě kraje pět mandátů, hnutí ANO obsadilo dva a dvojblok ODS a koalice Starostové pro Vysočinu po jednom mandátu.

Jaroslav Buček