Obžaloba ho viní z trestných činů zneužití pravomoci veřejného činitele a  úřední osoby, zpronevěry a  úvěrového podvodu, kterých se měl ve své funkci starosty dopustit. Rozsudek nepadl, případ byl odročen na 18. dubna.

Horký měl možnost vyjádřit se ke všem bodům obžaloby. Omlouval se, že je ve velkém stresu. Vypovídat ale neodmítl. Své jednání, které ho dovedlo až na lavici obžalovaných, zdůvodnil snahou prospět rozvoji obce.

„Jako starosta jsem se vždy snažil vést obec dopředu, s výsledky pro obyvatele. Bylo mnoho investičních akcí, které jsem osobně nebo společně s pracovníky ze svého ateliéru připravoval. Nikoho jsem se ale nesnažil poškodit," řekl Horký.

Zálohu použil na běžný chod obce

Svým chováním měl exstarosta způsobit škodu ve výši přesahující milion korun. Jedním z bodů obžaloby byla předkupní smlouva za dva miliony na prodej pozemků v lokalitě Hájek. Tu v roce 2007 uzavřel bez vědomí zastupitelstva s podnikatelem Miroslavem Černým.

„Výstavba měla zvýšit počet trvale žijících obyvatel v obci. Na projekt jsme ale sami nestačili, a tak jsem o vlastní vůli sehnal investora. Miroslav Černý ale od projektu nakonec odstoupil," uvedl Horký.

Zálohu, kterou Černý obci poskytl, měl bývalý starosta použít na běžné provozní náklady obce. Peníze prý měl snahu vrátit a  nikoho poškodit nechtěl.

Na otázku soudkyně Hany Doubkové, proč sháněl peníze bez pověření zastupitelstva, odpověděl, že nechtěl, aby se z Lipnice nad Sázavou stal pouhý skanzen. Se svým jednáním prý ale zastupitele seznamoval, přestože o tom nej-sou žádné záznamy.

Jediná pochybení, která Horký přiznal, byla v administrativě. „Udělal jsem chybu. Doklady byly špatně zaúčtovány," řekl. Jak se mají účtovat, to plně nevěděl, a počítal s tím, že vše jistí vnitřní systém kontroly.

V souvislosti s chybnými fakturami obžalovaný soudu také oznámil, že za dobu své funkce nebyl zastupitelstvem nijak odměněn.
Podle informací soudu za některé vystavené faktury nebyly peníze uvedenými dodavateli převzaty. „To je pravda, ale práce odvedena byla," reagoval na tento fakt Horký. Na otázku kým, odpověděl, že se na nich spolupodílel osobně.

Ve smlouvě však figurovalo jiné jméno. „Práce byly zhotoveny pod jménem pana Ježka, který o tom nevěděl," přiznal Horký. Částečně potvrdil také informaci, že někteří dodavatelé na smluvené práce vůbec nejezdili a faktury byly přesto vystaveny.

Peníze lipnický exstarosta použil při jednáních s možnými investory. „Zaplatily se za ně třeba společné večeře. Bylo to ve prospěch obce," řekl.

Posledním bodem obžaloby byl úvěr, který Horký bez vědomí zastupitelstva uzavřel v roce 2009 s Českou spořitelnou, přestože obec vázala smlouva s Komerční bankou. Protože obec podmínky nedodržela, dodnes musí dluh vracet. „Chybou bylo, že jsem nebyl plně seznámen s podmínkami smlouvy uzavřené s Komerční bankou," vyjádřil se k obvinění Horký.

Na dotaz právního zástupce poškozené obce, zda si uvědomuje, jaká újma vznikla jeho chováním, Horký odpověděl, že si toho rozhodně vědom není. „Nikdy jsem jednotlivě nikomu nic neudělal," zdůraznil.

Šetření s tehdejším starostou Lipnice nad Sázavou, Ladislavem Horkým zahájili policisté na základě trestního oznámení, které 29. listopadu 2010 podal na bývalé vedení obce nově zvolený starosta, Leoš Bláha. Soudní líčení budou pokračovat 18. dubna a 16. května.