Podnět k prošetření podali slovenské orgány. „Naši inspektoři při kontrole zjistili, že dotčený subjekt v průběhu jara opakovaně nelegálně vyvezl selata na Slovensko bez nutného veterinárního osvědčení. Přepravoval je navíc jako neschválený přepravce,“ uvedl mluvčí Státní veterinární správy Petr Vorlíček.

Nemocnice Havlíčkův Brod.
Do nemocnice na návštěvu můžete, ale jen s čestným prohlášením

Kontroloři zjistili, že chovatel od začátku dubna do začátku května vyjel na Slovensko hned dvanáctkrát. „Celkem vyvezl 590 prasat,“ informoval Vorlíček.

Nyní chovateli hrozí až milion korun pokuty. Není to však jeho první peněžitý trest. „Slovenská Veterinární a potravinová správa dotyčnému již uložila sankci za porušení podmínek dovozu, a to ve výši dvě stě euro,“ sdělil Vorlíček.

Stavba, bagr - ilustrační foto.
To byla dřina. Hasiči tahali na Brodsku z jímky bagr a z příkopu náklaďák

Jelikož je Slovensko jednou ze zemí, kde se objevuje africký mor prasat, podléhá obchodování s ním přísným pravidlům. Důvodem je, aby se zmíněná nákaza nezavlekla na území České republiky. „K tomu slouží kurz, kde se daný subjekt dozví veškeré potřebné informace o podmínkách přepravy. Až pak se stává schváleným přepravcem,“ uzavřel Vorlíček.