Minulý čtvrtek nalezli farmáři na pastvině Červeňák – Vojenská bouda nedaleko Chotěboře první zraněná zvířata. „Ihned bylo zkontrolováno celé stádo a s hrůzou byly objeveny dva vážně zraněné kusy. Jednalo se březí jalovici, která měla přeťatou šlachu a tepnu na zadní noze až na kost. Z otevřené rány stříkala krev,“ popsala hrůzný zážitek Radka Hrudková ze Statku Doubravka.

„Po důkladné prohlídce zbytku stáda byla objevena další březí kráva, která měla pod sebou navíc letošní březnové tele. Její obrovská otevřená rána musela být též provedena velice ostrým předmětem, například mačetou. Rána byla tak hluboká, že přeťala veškeré svalstvo a vazy na kloubu, který byl díky tomu obnažen,“ sdělila Hrudková.

Obě krávy musely být utraceny. „Tento případ nepamatuji za celých 25 let práce na Statku Doubravka. Zcela zbytečně musela být utracena dvě chovná a navíc březí zvířata. Než k tomuto procesu došlo, několik hodin trpěly ve velkých bolestech. Absolutně nechápu člověka, který tohle dokázal udělat,“ zoufala si Hrudková.

Děkanský kostel Nanebevzetí panny Marie v Havlíčkově Brodě.
Dny evropského dědictví na Vysočině otevřou na sedmdesát památek

Útok se navíc opakoval tento týden v pondělí. „Tentokrát to byl býček, větší tele, které ještě pilo pod matkou. Obě zadní nohy měl zmrzačené obrovskou ranou až na kost. Opět tam musel být několik hodin, nalezli jsme ho brzy ráno. Nepopsatelná brutalita,“ rozhořčila se farmářka.

„Případ týrání zvířat, ke kterému došlo na Chotěbořsku, prověřují havlíčkobrodští kriminalisté. Oznámení o poranění dvou kusů hovězího dobytka jsme přijali v pátek 31. srpna. V pondělí 3. září jsme přijali oznámení o dalším případu poranění býka, ke kterému došlo na stejné pastvině. Kriminalisté případ prověřují pro podezření ze spáchání dvou trestných činů, a to týrání zvířat a poškození cizí věci. Po pachateli či pachatelích kriminalisté pátrají,“ informovala policejní mluvčí Stanislava Miláčková.

Na statku netuší, kdo by za útoky mohl stát. „Absolutně nevíme o nikom, kdo by to mohl udělat. Nemáme žádné spory ani konflikty a o to je to horší,“ pokrčila rameny Hrudková. „Prosím obyvatele Chotěboře, aby byli všímaví a v případě, že se kolem stád dobytka bude pohybovat podezřelá osoba, aby mě kontaktovali,“ vyzvala farmářka.

Ilustrační foto.
Nové autobusové spoje usnadní cestu do Prahy