V sobotu ji tam poslal Okresní soud v Havlíčkově Brodě. Dvaatřicetiletá žena totiž podle policie minulý čtvrtek úmyslně podpálila kabiny sportovcům TJ Jiskra v Havlíčkově Brodě.

„Podle závěrů vyšetřovatelů byl oheň jednoznačně založen úmyslně. Ohnisko požáru bylo na několika místech. K události vyjely tři jednotky hasičů. Oheň měly pod kontrolou do dvaceti minut. Škoda byla odhadnuta na dvacet tisíc korun," popsala událost mluvčí krajských hasičů Petra Musilová.

Kouře a plamenů ze sportovních kabin si všimli obyvatelé sousedního domu asi patnáct minut po třinácté hodině.

„Zaregistrovala jsem dým a viděla jsem, jak prasklo okno. Uvnitř šlehaly plameny. Hasiče zavolal soused," řekla Deníku očitá svědkyně požáru. Podle ní bylo od začátku podezření, že oheň někdo založil úmyslně.

Kriminalisté šli prakticky najisto. Šustrová totiž měla od kabin klíče, protože v nich uklízela. Byla zaměstnaná na dohodu u firmy Samitam, která pomáhá lidem se sociálními problémy i odsouzeným.

„Ten den ale službu neměla. Nejde mi to do hlavy, protože jí muselo být jasné, že se na ni přijde. Mohlo to být z její strany i určité volání o pomoc. Těžko říct, co ji k tomu vedlo," řekla Deníku vedoucí firmy Martina Kadlecová.

Šustrovou kriminalisté obvinili z trestného činu poškozování cizí věci. Vzhledem k tomu, že za totéž už byla obviněna v souvislosti s ničením aut, navrhli policisté poslat Šustrovou do vazby.

„Soud nakonec náš návrh uznal a vazbu o víkendu uvalil," sdělila Deníku okresní státní zástupkyně Zdeňka Tománková.

Poničené šatny patřili volejbalistům. Podle informací Deníku Šustrová ve třech místnostech zapálila toaletní papír. V jedné šatně shořela část věšáku, v druhé zeď a podlaha. Nejhůř dopadla šatna, kde vlivem požáru prasklo okno. Šustrová v této místnosti s největší pravděpodobností zapálila papír na čalouněné lavici. Štěstí bylo, že si lidé všimli ohně včas, jinak by hrozilo, že by dřevěná kabina shořela celá.

„Jsou to zbytečné komplikace. Musíme nechat vše opravit. Kolik to nakonec bude stát, netušíme, ale jsme pojištěni," podotkl tajemník TJ Jiskra Pavel Mazánek.

Šustrová u uklízecí firmy pracovala zhruba dva měsíce od propuštění z vazby před dvěma měsíci, kde byla kvůli poničeným autům v Kolíně. Podle Kadlecové se stalo vůbec poprvé, že by někdo z jejich zaměstnanců spáchal nějaký trestný čin na pracovišti. „Bylo na ni spolehnutí, chodila včas a byla pracovitá. Určitě měla své problémy, ale měla jsem dojem, že si chce sehnat kvalifikovanější práci. Nevím o tom, že by do práce chodila podnapilá," popsala zkušenost se Šustrovou.

Před čtrnácti dny v Havlíčkově Brodě zatím neznámý vandal poničil na třináct aut. Zda je to práce Šustrové, nebo někoho úplně jiného kriminalisté vyšetřují.

Šustrová byla o prázdninách Okresním soudem v Kolíně odsouzena za sérii poničených aut v Havlíčkově Brodě a Kolíně.

Na Vysočině v únoru poničila na osmadvacet aut. Tehdy uváděla, že je frustrovaná životem, protože přišla o řidičský průkaz a rozešla se s bývalým přítelem.

Ve většině případů rozbíjela dlažebními kostkami u aut čelní skla a ulamovala zpětná zrcátka. Majitelům způsobila škodu za 365 tisíc korun.

Striktně se vyhýbala místům, kde by ji mohl zachytit městský kamerový systém.

Poté, co byla dopadena a obviněna, odstěhovala se na ubytovnu do Kolína, kde během dubna poničila dalších patnáct aut. Tehdy už skončila ve vazbě. Mezitím ji Okresní soud v Havlíčkově Brodě odsoudil k podmínce. Šustrová trest přijala.

Následný proces před Okresním soudem v Kolíně rozhodl o zrušení havlíčkobrodského rozsudku a Šustrová dostala za skutky v Brodě i v Kolíně souhrnný dvouletý trest se čtyřletou podmínkou. Kromě toho musí uhradit způsobenou škodu zhruba 450 tisíc korun. Ještě před prvním hlavním líčením v Kolíně byla Šustrová propuštěna z vazby na svobodu.

Šustrová tehdy před soudem řekla, že už nikdy nic podobného neudělá, protože zkušenost s vazbou pro ni byla dostatečným poučením.

„Uvědomovala jsem si, co dělám. Nedokážu si vysvětlit, co mě k tomu vedlo. Je mi to líto a chtěla bych všem poškozeným uhradit způsobenou škodu," přiznala u soudu Šustrová.