„Žena poškodila celkem dvanáct aut, z toho jedno služební vozidlo policie. Obviněna byla z poškozování cizí věci a výtržnictví," sdělila mluvčí kolínské policie Martina Fejfarová.

Nenapravitelnou ničitelkou aut je dvaatřicetiletá Bohumila Šustrová ze Ždírce nad Doubravou na Havlíčkobrodsku. Kolínští kriminalisté o jejím řádění v Havlíčkově Brodě věděli. Aby ji v dalším ničení zabránili, navrhli pro ni vazbu. O dalším osudu Šustrové pak rozhodoval Okresní soud v Kolíně 13. dubna.

„Vzhledem k její předchozí trestné činnosti soudkyně policejní návrh akceptovala a obviněnou poslala do vazby," potvrdil mluvčí soudu Jiří Kruml.

Majitelé aut na Vysočině ale i v sousedních krajích si mohou alespoň na nějakou dobu oddechnout. Podle informací Deníku Šustrová svou kolínskou anabázi vysvětlila vztekem na svého bývalého přítele, s nímž se rozešla. Trápilo ji i to, že byla nezaměstnaná. V obou případech, jak v Brodě, tak v Kolíně vyrážela žena do ulic pod vlivem alkoholu. Auta ničila dlažebními kostkami a v Brodě se důsledně vyhýbala místům s kamerovým systémem.

„Žena je obviněna z toho, že v období od 29. ledna do 22. února poškodila v Havlíčkově Brodě celkem osmadvacet zaparkovaných vozidel a jejich majitelům způsobila škodu přes dvě sta dvacet tisíc korun. Navíc už 26. ledna vhodila láhev do skleněné výplně vstupních dveří budovy policie v Nádražní ulici, kde vznikla škoda za čtyři a půl tisíce korun. Škodu přes tisíc korun způsobila poškozením okna v Horní ulici, po kterém byla zadržena policisty," popsal na konci února vedoucí havlíčkobrodských kriminalistů František Šteidl.

Šustrová se tehdy k činu přiznala. Auta ničila, protože nebyla spokojena se svou životní situací a celkově byla nespokojena. Podle psychologa jde o osobu, která je přesvědčena, že za její problémy mohou druzí.

„Jde o klasický akt agrese, kterou přenáší na předměty neschopné odplaty. Jedinou možností je nasazení hormonální léčby," míní psycholog Jan Lašek z Hradce Králové.

Havlíčkobrodští kriminalisté už vyšetřování případu ukončili. „Podali jsme státnímu zastupitelství návrh na podání obžaloby," informovala policejní mluvčí Monika Pátková. Případem z Havlíčkova brodu se tak bude nejspíš zabývat Okresní soud v Havlíčkově Brodě.

Šustrová se do Kolína přestěhovala nějakou dobu poté, co byla obviněna havlíčkobrodskými kriminalisty a propuštěna ze zadržení. V Kolíně pak bydlela na ubytovně.