Smlouva pro správu stanice SMJ totiž končí příští rok v březnu. „Otázkou je, jestli budeme v této činnosti pokračovat, a pokud ano, tak za jakých podmínek,“ uvedl mluvčí SMJ Martin Málek.

Ilustrační foto.
Zásahovka vtrhla do bytu, když zrovna vařili pervitin

Vyhláška, která navazuje na protikuřácký zákon, upravuje podobu záchytných místností. „Určuje intenzitu světla v pokojích, jejich vybavení včetně signalizačního zařízení, kterým si mohou pacienti přivolávat personál, či to, jak mají vypadat toalety,“ vyjmenoval Málek. Právě se zařízením pro komunikaci se zdravotníky mohou nastat potíže. Klienti, kteří bývají agresivní, ho mohou snadno poničit.

Jihlavská záchytka nedávno prošla rekonstrukcí, a některé z požadovaných parametrů tak splňuje, částečné stavební úpravy by ale podle Málka byly nutné. „Určitě se budeme muset zabývat například osvětlením, výškou obkladů nebo toaletami,“ doplnil.

Některé z požadavků jsou finančně náročné a řada stanic začala k novele podávat připomínky. Roli totiž hraje také velikost místností, a to bude v řadě záchytek vyžadovat rozsáhlé stavební zásahy. Velká změna se také týká počtu zdravotnického personálu. V zařízeních by měl být nově stálý lékař, který navíc musí mít atestaci z klinického oboru.

To vše nepochybně zvýší náklady na provoz stanic. Ty musejí od mnoha pacientů dlouho vymáhat peníze za pobyt, který například v Jihlavě stojí čtyři tisíce korun. „Často je to opravdu složité, řada klientů má nahlášený trvalý pobyt na magistrátu nebo jsou bez práce, takže nemají z čeho zaplatit,“ podotkl Málek.

Takto pracovali dělníci v tunelu.
Uzavření jihlavského tunelu vyvolalo kritiku

Protikuřácký zákon poprvé ukotvuje záchytné stanice v legislativě a dává jim statut zdravotnické služby, která kromě opilých lidí nově přijímá také jedince pod vlivem drog.