„Policisté zde zkontrolovali na třicet objektů, přičemž ani jeden z nich nebyl narušen,“ uvedl policejní mluvčí David Linhart k začátku realizace projektu Chraň si svůj majetek. Akce začala poslední lednový pátek v chatové oblasti Okrouhlík za obcí Čížov.

Kéž by to tak bylo vždy. V loňském roce došlo v kraji k celkem dvaadevadesáti krádeží vloupáním do chat a chalup. Motivy bývají různé. Někdo se snaží najít cennosti. Něco jiného jsou ale tzv. cesťáci, kteří největší škodu způsobí rozbitím okna či vylomením dveří. „To jsou zloději, kteří cestují po republice. Jdou, otevřou chatu, pokud najdou jídlo, nají se, vyspí se a jdou dále,“ uvedl Marian Cakl z oddělení služební kynologie. Dříve chodili do chat bezdomovci, ale ti se nyní zdržují spíše ve městech. Roli hraje také stále lepší zabezpečení chat.

„Poslední dva roky jsou chaty stále méně vykrádané,“ dodal Cakl. Když už k tomu přeci jen dojde, jsou někteří majitelé k zabezpečení lhostejní. „My informujeme majitele, aby si objekt zabezpečil, ale jdeme na kontrolu za dva měsíce a chata je pořád stejná. Stává se to i za rok. Majitelé na to prostě kašlou a ta chata je v podstatě k dispozici každému,“ řekl Cakl.

To potvrzuje běžná praxe, kdy v chatě není prakticky nic k odcizení a majitel tak radši nechá dveře odemčené, aby mu jejich vypáčením nevznikla zbytečná škoda. Někdy je u dveří i lísteček, že dveře jsou odemčené a v chatě v podstatě nic není.

Ilustrační foto
Policie obvinila fotbalistu z ublížení na zdraví a výtržnictví

„Majitelům doporučujeme, aby si ve svých chatách nezanechávali v době nepřítomnosti cenné věci. Je vhodné objekt zabezpečit například elektronickým zabezpečením a mechanickými zábrannými prostředky jako jsou bezpečnostní zámkový systém, mříže nebo uzamykatelné okenice,“ doporučuje Linhart. Když majitel zjistí vloupání do chaty či chalupy, je důležité nevstupovat dovnitř a volat tísňovou linku 158. Často ale tento fakt zjistí se značným časovým odstupem a všechny stopy po pachateli jsou již zameteny.

V rámci preventivní akce policie dává na kliky zkontrolovaných objektů oboustranné informační visačky. Zde jsou rady, jak domek správně zabezpečit a na druhé straně jsou informace o provedení kontrole. Třináct tisíc visaček mohlo vzniknout díky 36 tisícům korun poskytnutým od Ministerstva vnitra.

Ilustrační foto.
Sprejer, který prodával drogy, byl dopaden