Třiatřicetiletou ženu Okresní soud v Kolíně v srpnu potrestal podmínkou za úmyslné poničení desítek aut ve středočeském Kolíně a v Havlíčkově Brodě. Na Vysočině žena řádila letos od únoru do dubna. Šustrová v létě dostala trest na dva roky s podmínkou na čtyři roky. Kromě toho nesmí během podmínky pít alkohol a musí zaplatit škodu. Šustrová se k ničení aut přiznala, nesouhlasila však s jedním skutkem, proto se proti rozsudku nakonec odvolala.

„Odvolání obžalované bylo soudem v dnešním veřejném zasedání zamítnuto," potvrdila v úterý Deníku bez dalších podrobností mluvčí Krajského soudu v Praze Pavlína Bočková. Proč soud její odvolání zamítl, bude zdůvodněno v písemném rozhodnutí.

Rozsudek kolínského soudu je tudíž definitivně pravomocný. Jenže Šustrová byla minulý týden Okresním soudem v Havlíčkově Brodě souzena znovu. Tentokrát za to, že v září úmyslně zapálila kabiny sportovcům v Havlíčkově Brodě. Šustrová to nejprve popírala, ale později se k činu v dopise z vazby přiznala. Havlíčkobrodský soud ji za to poslal na devět měsíců do věznice s dozorem. Kromě toho se musí ambulantně léčit ze závislosti na alkoholu.

Přestože tento rozsudek zatím není pravomocný, z dosud bezúhonné řidičky kamionu Bohumily Šustrové, se během několika málo měsíců stala kriminálnice a recidivistka.

Další stání u soudu

Kvůli výtržnictví a poškozování cizí věci skončila během letošního roku dvakrát ve vazbě. Poprvé, když pokračovala v ničení aut v Kolíně a podruhé, když zapálila kabiny sportovcům. Ve vazbě je dodnes. Šustrové navíc reálně hrozí, že může za mřížemi pobýt mnohem delší dobu. Svým chováním se totiž dostala do situace, kdy ji soud v Kolíně může proměnit dvouletý podmíněný trest na nepodmíněný.

„Zatím jsou tyto úvahy předčasné, protože pokud padne odvolání proti poslednímu nepodmíněnému odsuzujícímu rozsudku, bude se jím muset zabývat ještě odvolací soud. Obecně ale lze říci, že budeme sledovat, zda se odsouzená v podmínce osvědčila či nikoli," řekl Deníku kolínský soudce Zbyněk Kulich.

Ten potvrdil, že už jejich rozhodování, zda Šustrovou poslat do vězení, nebo jí dát ještě jednu šanci, bylo hraniční. Nakonec se ale rozhodli, že ženu do vězení nepošlou. Šustrová se dušovala, že už se nechce do vazby nikdy vrátit a dá si život dohromady. Jenomže se stal opak. Šustrová tedy pohrdla dobrodiním soudu a v září znovu skončila ve vazbě.

Šustrové přitěžuje i skutečnost, že nejprve byla Okresním soudem v Havlíčkově Brodě potrestána k podmínce formou takzvaného trestního příkazu, s nímž souhlasila, čímž se stal trest pravomocný a Šustrové běžela podmínka. Když pak byla znovu souzena kvůli poničeným autům v Kolíně, soudce Zbyněk Kulich zrušil tento trestní příkaz a vynesl nový, takzvaný souhrnný trest za kolínskou i havlíčkobrodskou anabázi. Tento rozsudek nabyl právní moci až v úterý.

Kabiny Šustrová podpálila 22. září, tedy v době, kdy ještě nebyla pravomocně odsouzena kolínským soudem, ale podmínka jí udělena havlíčkobrodským soudem pravomocná byla.

Soudy budou mít hned několik možností, jak vše řešit. Kromě toho, že Šustrová může skončit za mřížemi na další dva roky, mohou být soudy shovívavější a ponechat ženě i čtyřletou podmínku. Ta by se navíc ještě prodloužila, pokud by Šustrová požádala o podmínečné propuštění z výkonu trestu, to v případě, že odvolací soud rozhodne v neprospěch Šustrové a potvrdí devítiměsíční vězení.