Odvolací soud Tvrdoňovi zrušil pětiletý trest vězení a případ vrátil do Havlíčkova Brodu. Úterní hlavní líčení se uskutečnilo s vyloučením veřejnosti a bez přítomnosti obžalovaného, který i nadále zůstává ve vazbě. Soudkyně Hana Doubková jednání odročila na 14. července.

Podle státní zástupkyně Zdeňky Tománkové spáchal Tvrdoň devět trestných činů na pěti ženách, tedy dvou dospělých, dvou mladistvých a jedné nezletilé, za což mu hrozilo až deset let vězení. „Tvrdoň je obžalovaný ze sexuálního nátlaku, vydírání, znásilnění, pohlavního zneužití a ze zneužívání dítěte k výrobě pornografie," uvedla Tománková. Ta dodala, že na rozsahu obžaloby i nadále trvá.
U soudu včera znovu vypovídal soudní znalec z oboru psychiatrie a sexuologie Jan Zbytovský. „V podstatě jsem zopakoval a v některých detailech upřesnil svou původní výpověď," konstatoval Zbytovský.

Tvrdoňův obhájce Petr Carda ze Svitav se k průběhu jednání vůbec nevyjádřil, přičemž obě procesní strany podaly návrh na další dokazování.

„Vzhledem k dalšímu dokazování a výslechu dalších svědků nepředpokládám, že bych při příštím hlavním líčení, které se bude opět konat s vyloučením veřejnosti, vynesla rozsudek," řekla Doubková.

Okresní soud potrestal letos v únoru Tvrdoně pěti lety vězení. Uložil mu také ochranné ústavní léčení a zakázal práci s nezletilými na pět let. Státní zástupkyně však považovala trest za příliš mírný a odvolala se. Odvolací soud v Pardubicích rozsudek zrušil a vrátil k doplnění dokazování.

„Odvolací soud neměl připomínky ke skutkovým zjištěním a dokazování. Měl však výhrady k použité právní kvalifikaci u některých poškozených a nařídil znovu vyslechnout soudního znalce k formě léčby," vysvětlila Doubková.

Tvrdoň již dříve podal stížnost na setrvání ve vazbě. Vrchní soud však neshledal důvody pro jeho propuštění. Podle soudu by mohl trestnou činnost opakovat.

Skandál vyšel najevo poté, co kostelnice z Havlíčkova Brodu podala na dvaapadesátiletého Tvrdoně trestní oznámení pro opakovaná znásilnění. Podle ní obviněný havlíčkobrodský římskokatolický kaplan zneužil její víry a oddanosti církvi.

Tvrdoň se ale již od začátku hájil tím, že jde o fabulace a vymyšlená obvinění, která jsou komplotem a mají diskreditovat jeho osobu.

Kněze kriminalisté navíc zatkli ve chvíli, kdy si do bytu v Praze vedl třináctiletou dívku. Tu měl podle obžaloby pohlavně zneužít a přes mobil si nechával posílat její erotické fotografie. Na výzvu policie se pak přihlásily další poškozené ženy. Podle obžaloby Tvrdoň ve všech případech zneužil svého postavení duchovního.

(čtk)