Někteří z nich vyvrátili část tvrzení, jimiž se obžalovaný Pavel Pekár doposud snažil dokázat svou nevinu.

Šestatřicetiletá žena z Pardubicka byla zavražděna loni v březnu. Podle obžaloby Pekár matku čtyř dětí tloukl a kopal do hlavy, třikrát ji bodl nožem a nakonec ji uškrtil rukama a kabelem. Tělo potom odvezl osobním autem až na Vysočinu. Tam ho hodil do příkopu v lese v katastru obce Sklené na Žďársku a zakryl textiliemi a větvemi. Podle státní zástupkyně čin nesl znaky sexuálního sadismu a obžalovaný se na vraždu předem připravil.

Pekár vinu odmítl. Soudu řekl, že se s ženou znal delší dobu, že spolu intimně žili a že mu pomáhala při krádežích. V den, kdy měla být zavražděna, se prý setkali. Pekár jí údajně koupil dávku pervitinu a pak prý společně odjeli do bytu v Chocni, který si žena půjčila od kamarádky. V bytě měl mít Pekár s později zavražděnou pohlavní styk. Potom si podle Pekára každý šel za svými povinnostmi. Od té doby prý ženu už neviděl. V jakém domě nebo bytě tehdy byli, nedokázal Pekár určit.

Policie na jeho botě objevila krev zavražděné. To však Pekár vysvětlil tím, že své milence ošetřoval zraněný prst a z čerstvé rány se krev dostala na jeho botu.

Syn zavražděné ženy i její bývalý přítel však včera u soudu uvedli, že toho dne žádné zranění na ruce neměla. Ani jeden z nich si navíc nedokázal vybavit, že by měla v Chocni kamarádku.

Syn vypověděl, že matku s Pekárem viděl ráno v den vraždy v herně a že mu říkala, že se ještě toho dne s Pekárem sejdou. Matka už se však domů nevrátila a další den synovi volali jeho známí, že našli její peněženku a doklady.

„To už jsem věděl, že je zle," řekl včera mladík. Nahlásil vše policii, která mu další den oznámila, že matka byla nalezena mrtvá.

Vzápětí nato mu prý řekl matčin známý Marek B., že slyšel, že je žena pobodaná a že jí to udělal Pekár. Podle mladíka se také ptal, ve které nemocnici leží. O něco později měl synovi svěřit, že vražda souvisí se sklepem, který prý žena a Pekár vykradli.

Zjistit, jak na to Marek B. přišel, však nebude jednoduché. Muž totiž zmizel a byl na něj vydán zatykač, protože nenastoupil do výkonu trestu.

Po zavražděné zůstaly čtyři děti. Dvěma mladším bylo tehdy šest a jedenáct let. Obě si vzal do pěstounské péče ženin bývalý přítel, který je vychovával odmala, ačkoliv se s jejich matkou rozešel. Bylo to z toho důvodu, že začala brát drogy. Potom ženě našel byt ve svém sousedství a s dětmi jí stále pomáhal. „Má je moc rád," řekl včera u soudu nejstarší syn. Díky pěstounovi může bydlet s mladšími sourozenci. Čtvrté dítě zavražděné ženy zůstává v péči svého otce.

Hlavní líčení ohledně tohoto případu v Hradci Králové pokračuje ve středu.