„Byl to takový ten pytel, co se v domácnosti používá do odpadkového koše. Otevřel jsem ho a v něm byla mrtvá slepice. Pomyslel jsem si, že jde o nějaký hloupý žert, a pytel jsem hodil do popelnice,“ vzpomínal jihlavský soudce, když tento zážitek v úterý popisoval jako svědek tříčlennému senátu Okresního soudu Brno – venkov.

Ten minulý měsíc začal rozplétat závažnou kauzu týkající se vydírání dvou soudců a jednoho státního zástupce z Vysočiny. Obžalovaným je bývalý šestatřicetiletý voják David Šimek z Havlíčkova Brodu.

Poté, co soudce hodil pytel i s jeho obsahem mezi odpadky, šel si zase lehnout. V té době mu to nepřipadalo nijak divné ani podezřelé. Situace se změnila o den či dva později. To když jeho manželka, která je také soudkyní, rozlepila dopis adresovaný na její osobua přečetla si jeho obsah.

Ilustrační foto.
Svědek: Šimek sháněl šest funkčních granátů a adresy

„V dopise stálo, že se blíží jaro, a proto mám nějaký dárek na zahradě. Když jsem to ukázala manželovi, teprve tehdy mi poprvé řekl o pytli s mrtvou drůbeží před domem. Ihned jsme si to spojili a zavolali policii,“ uvedla před soudem žena.

Kriminalisté si převzali dopis, z popelnice vytáhli pytel s mrtvou drůbeží a začali případ okamžitě prověřovat, protože se mohlo jednat o nezvyklý způsob vydírání soudkyně. To se nakonec potvrdilo, když zhruba za dva týdny přišel další dopis.

„Ve schránce jsem našel dopis, který byl podobný tomu prvnímu. Už jsme na něj nesahali ani ho neotvírali a nechali vše na policii,“ podotkl jihlavský soudce.

Z obsahu dopisu, který měl jasně výhrůžný charakter, bylo jasné, že manželé soudci mají co dělat s vyděračem či vyděrači, kteří mohou své hrozby stupňovat. Zhruba v téže době dostala výhružné dopisy i soudkyně v Havlíčkově Brodě.

„Když se mne policie ptala, kdo by mohl mít výhrůžky na svědomí, uvedla jsem jednu osobu. S odstupem několika dnů jsem pak uvedla ještě Davida Šimka, v jehož věci jsem před lety vedla opatrovnický spor. Šimek se tehdy v soudní síni i na chodbě choval agresivně vůči ostatním účastníkům řízení. Jeho nevhodné chování gradovalo, a dokonce si s ním nevěděl rady ani jeho obhájce. Jednou či dvakrát musel být vyveden ze soudní síně justiční stráží,“ popsala jihlavská soudkyně chování Šimka, který se stal pro soudce odstrašujícím příkladem, a dokonce koeficientem problematičnosti účastníků řízení.

Ilustrační foto.
V rybníku Borovinka bylo nalezeno tělo mrtvého muže

Kriminalisté nakonec z vydírání obou soudkyň z Jihlavy a Havlíčkova Brodu obvinili Davida Šimka. Motivem jeho činu mělo být to, že byl nespokojen s tím, jak soudkyně řešily jeho kauzy.
Když kriminalisté narazili na informaci, že měl Šimek shánět granáty, podezřívali ho, že dokonce plánoval vraždy obou soudkyň. V ten okamžik dostal na stůl případ krajský státní zástupce v Jihlavě.

„Ani jsem se tomu nedivila,“ odpověděla v úterý soudkyně na dotaz Šimka, jestli jí připadalo reálné, že měl chystat její vraždu.

Plánování vražd však Šimkovi nebylo prokázáno a případ skončil zpátky na okrese jako vydírání soudkyň. Krajský žalobce byl ale podepsán pod žádostí na domovní prohlídku u Šimků. Tentýž žalobce našel loni v srpnu před domem granát. Když se informace objevila v médiích, vstoupil na scénu Libor Hladký s Janem Machem. Ti nakonec policii řekli, že u nich Šimek sháněl adresy soudců, státního zástupce i policistů, a hlavně granáty. Jeden měl od Macha nakonec i koupit.

Podle Macha Šimek sháněl dokonce šest funkčních granátů typu F1. Ten, co mu měl Mach prodat za čtyři tisíce korun, však byla nefunkční atrapa. Po tomto svědectví šli kriminalisté najisto a Šimka obvinilii z útoku na státního zástupce. Podle Hladkého byl Šimek proti soudcům i policistům zatvrzelý. „Stále na někoho nadával. Během záchvatů vzteku tvrdil, že vezme samopal a vystřílí soud, byl to magor,“ prohlásil v soudní síni Libor Hladký.

Problémem obžaloby ale může být věrohodnost Hladkého i Macha. Oba už totiž měli problémy se zákonem. Hladký seděl za vraždu a nedávno byl souzen za vydírání. Mach je prověřován kvůli obchodu se zbraněmi v jiné kauze.

Ilustrační foto
Nezletilý prodával v Telči pervitin

Šimek všechna obvinění rezolutně a opakovaně odmítá a oba svědky označil za lháře. Podle něj vše zorganizoval Hladký tak, aby to vypadalo, že vydírání spáchal Šimek, a maskoval tím to, co sám spáchal či si jako spolupracovníci s policií oba pomohli k mírnějším trestům ve svých věcech.

Hlavní líčení bude pokračovat dalšími výslechyv srpnu.