„Na cele je nás pět na pár metrech čtverečních. Záchod mám vedle postele. Potřebu tak všichni vykonávají přímo u mé hlavy. Výrazně se mi zhoršil zdravotní stav. Poslala jsem stížnost na Ministerstvo spravedlnosti," postěžovala si Dubová tento týden při závěrečné řeči u Okresního soudu v Jihlavě.

Žena nestojí před soudem poprvé. Naposledy dostala za prodej drog podmínku. Státní zástupce Jan Kadlec pro Dubovou navrhl nepodmíněný trest od dvou do tří let.

„Prodej drog potvrdili slyšení svědci, i když snížili množství drogy, které jim měla obžalovaná prodat," upozornil státní zástupce.

Ovšem Dubová vše popřela. Její obhájkyně řekla, že svědci lžou, a navrhla svoji klientku osvobodit.

„Podmínky ve vazbě jsou hrozné. Zhoršil se mi zrak i krátkodobá paměť. Psychicky jsem na tom hodně špatně. Ležím na tvrdé matraci, přitom doma mám zdravotní. Mám špatné kyčelní klouby, operaci bych nezvládla kvůli narkóze," naříkala u soudu Dubová. Podle ní už stál její pobyt za mřížemi přes 330 tisíc korun, a to jen za to, že tam ležím a stojím. „Koupat se můžu jen dvakrát týdně," poukazuje na podmínky vazby Danuše Dubová.

Její téměř celá závěrečná řeč se točila kolem strádání ve vazbě. „Za tu dobu už mi zpustla zahrada a nemůžu splácet dluhy, kvůli exekucím," pověděla soudkyni Dubová.

Soudkyně Dagmar Koutníková Trnková odročila hlavní líčení na středu. Tentýž den by měl padnout rozsudek.

Vzhledem k tomu, že má Dubová za sebou jedenáct měsíců vazby, může z vězení vyjít už brzy.

Pokud by totiž žena dostala dvouletý nepodmíněný trest, může za pár dní požádat o pod-mínečně propuštění z výkonu trestu.