Z činu se zodpovídají majitel firmy I.B.C., a.s., nyní Nová výrobní, a.s., dvaapadesátiletý Vladimír Voves z Křešína 
a Pavel Pardus. Voves je obžalován z toho, že zapálení továrny zorganizoval, a Pardus je vykonal. Oběma mužům hrozí trest od osmi do patnácti let.

Kriminalisté čin kvalifikovali jako zločin obecné ohrožení, protože hrozil obrovský výbuch, který by mohl poškodit i majetek dalších lidí v okolí. Do továrny žháři navezli dvě plastové nádoby o objemu tisíc litrů směsi benzinu a nafty. Pomocí vysokozdvižného vozíku pak obsah nádob vypustili po celém prostoru výrobní haly.

Kromě toho po hale žháři rozlili ještě dalších šest kanystrů o obsahu pětadvacet litrů. Za pomoci zápalných šňůr a zábavní pyrotechniky pak založili požár. Žháři s největší pravděpodobností chtěli mít jistotu, že továrna lehne popelem, protože kromě akcelerantů uvnitř továrny přestříhli čtyři plynové přípojky.

Případný výbuch plynu by měl naprosto destruktivní následky i pro okolí a po továrně v pacovské průmyslové zóně by zřejmě zbyl pouze hluboký kráter v zemi. Podle kriminalistů se založení ohně vyznačovalo živelností a neovladatelností jeho průběhu. Celková škoda nakonec přesáhla 36 milionů korun. Zničeny byly nemovitosti, výrobní zařízení i materiál ve skladech.

Přestože kriminalisté od začátku věděli, že byl oheň založen úmyslně, nemohli dlouhá léta přijít na to, kdo to udělal.

Pojišťovna věděla o úmyslu, ale platila

Pojišťovna dokonce celou částku ve třech splátkách vyplatila firmám, které vlastnil Vladimír Voves. Kromě I.B.C., která změnila svůj název v březnu 2014 na Nová výrobní, ještě o firmu Atlanta – V.O.V. – Corporation. Většina peněz přišla ale na účet Nové výrobní.

Peníze z pojistného plnění pojišťovna poslala v říjnu 2012, červenci 2013 a říjnu 2013. Přesná částka vyplacená pojišťovnou činí 36 768 222 korun. Vzhledem k výši škody a právní kvalifikaci případ řešili krajští kriminalisté na Vysočině.

K významnému posunu ve vyšetřování došlo v loňském roce, kdy se detektivům podařilo najít shodu se zajištěnou genetickou stopou DNA z místa činu na jedné ze zápalných šňůr. Ta patřila Pavlu Pardusovi, kterého kriminalisté později vyšetřovali kvůli jiné trestné činnosti. Výsledkem bylo obvinění Parduse a Vovse.

Vladimíru Vovsovi nechali kriminalisté loni v listopadu obstavit většinu jeho majetku. Kromě rodinného domu v Křešíně to byly další nemovitostí a několik desítek pozemků od stavebních parcel až po zahrady, pole, lesy, sportoviště či rekreační plochy. Vyplývá to z veřejného dokumentu, který je v anonymizované podobě dostupný na webových stránkách Krajského státního zastupitelství v Českých Budějovicích. Vladimír Voves nesmí s obstaveným majetkem nijak nakládat.

„Smyslem zajištění náhradní hodnoty je zajistit a následně konfiskovat ekvivalent výnosu z trestné činnosti v případě, že nelze samotný výnos zajistit," píše se v dokumentu.

Hlavní líčení se u táborského soudu konalo od středy do pátku. Soudce Petr Černý musel obžalovaného Pavla Parduse vyloučit k samostatnému jednání, protože den před hlavním líčením obžalovaný onemocněl. Vyslechnut byl pouze Vladimír Voves, který ale vinu odmítl a řekl, že se zapálením továrny nemá nic společného.

V pátek soudce vyslýchal další svědky, ale jednání přerušil výpadek elektřiny v budově soudu. Hlavní líčení bude pokračovat 17. srpna.

Byznys pokračuje

Firma I.B.C., a.s., v Pacově vyráběla od roku 1996 zdravotnické pomůcky a rehabilitační techniku. Podle starosty Pacova Lukáše Vlčka firma stále funguje. Společnost působí v uzavřeném areálu, na otázky Deníku odmítli lidé z firmy cokoli říci.

Podle internetových stránek továrny ji dnes provozuje akciová společnost I.B.C. NV. Tato firma se sídlem v Praze vznikla podle obchodního rejstříku v prosinci roku 2011 po přejmenování jen několik měsíců existující pražské firmy Dorius. Jediným členem představenstva I.B.C. NV je Vladimír Voves, jedinou členkou dozorčí rady pak Andrea Vovsová.

Původní akciovou společnost I.B.C., přejmenovanou vloni v březnu na Novou výrobní, koupila podle obchodního rejstříku stavební firma SP stavby; jediným členem představenstva je Jiří Hron 
z Třeště na Jihlavsku.