„Všichni dohlížejí na klid a pořádek a zaměřují se na místa, kde se cizinci nejvíce zdržují. Jsou to ubytovny a noční podniky. Budeme například dohlížet na to, jak se návštěvníci z rizikových podniků rozcházejí," potvrdila vysočinská policejní mluvčí. Současně upozornila, že nejde o žádný hon na cizince, ale o snahu zajistit ve městech co největší bezpečnost. Podle mluvčí totiž musela policie reagovat na stále se stupňující projevy násilí mezi cizinci a místními obyvateli.

„Nešlo sice o nijak vysoký počet incidentů, ale ty, které se udály, byly velmi závažné," podotkla Čírtková. Cizinecká policie se zaměřuje na kontrolu cizinců na ubytovnách, zda mají potřebná povolení k pobytu na území Česka. Zvýšený dohled bude podle mluvčí pokračovat i v následujících dnech.

Od začátku roku mají na Vysočině pobývající Rumuni na svědomí čtyři závažné útoky. Tři rumunští občané skončili ve vazbě.

Na konci února šel do vazby devatenáctiletý Rumun kvůli napadení mladé ženy v Humpolci, kterou se pokusil znásilnit. Na ulici v blízkosti jejího bydliště ji muž povalil na zem, fyzicky napadl a pokusil se ji znásilnit. To se mu nepovedlo jen díky tomu, že se žena útoku intenzivně bránila. Přesto utrpěla vážnou psychickou újmu.

Nejvážnější incident se stal v červnu. V Humpolci poblíž nočního podniku čtyřiadvacetiletý Rumun po předchozí hádce několikrát bodl dvaadvacetiletého mladíka z Havlíčkova Brodu. Zraněný skončil v nemocnici s vážnými poraněními. Útočník byl dopaden a obviněn z pokusu o vraždu. Za to mu hrozí až osmnáct let vězení. Na soud nyní čeká ve vazbě.

„Ztratil jsem hodně krve, vzali mi slezinu a měl jsem probodnutou bránici. Prostě jsem měl štěstí, že jsem to přežil," svěřil se Deníku napadený mladík. Podle něj se vše seběhlo velmi rychle. Svou roli sehrál i alkohol.

Dana Čírtková upozornila, že ne vždy jsou těmi, kdo hádku vyprovokují, cizinci, kteří mají navíc trochu jinou mentalitu a krizové situace mohou řešit mnohem impulzivněji. „Částečně za to můžu i já, protože jsme se vzájemně provokovali," přiznal pobodaný mladík.

K dalšímu vážnému incidentu došlo předminulý víkend v Žižkově ulici v Havlíčkově Brodě, kde byl napaden muž. Skončil v nemocnici. Šlo o kamaráda pobodaného mladíka. Muže podle svědků napadla skupinka cizinců, zřejmě Rumunů. Ti navíc podle svědků měli vykřikovat rasistické vzkazy. Policii se zatím nepodařilo případ objasnit. „Po pachatelích intenzivně pátráme," uvedla Čírtková.

Zatím poslední krvavý incident se odehrál v Ledči nad Sázavou na Havlíčkobrodsku, tentýž víkend, kdy došlo ke rvačce v Havlíčkově Brodě. Rumun ozbrojený nožem a lahví napadl tři mladíky na sídlišti Stínadla v Ledči. Osmnáctiletý cizinec nejprve praštil nezletilého chlapce lahví do hlavy, když se ho chtěli další dva zastat, byli i oni napadeni. Na třiadvacetiletého mladíka vytáhl cizinec vystřelovací nůž. Všichni tři napadení skončili v nemocnici. Cizinec byl obviněn ze zločinu pokusu o vážnou újmu na zdraví a soud ho poslal do vazby. Hrozí mu až deset let vězení.

Obvinění cizinci na území republiky pobývali legálně jako agenturní pracovníci. K největším zaměstnavatelům agenturních pracovníků na Havlíčkobrodsku a Pelhřimovsku patří firma Futaba v Havlíčkově Brodě a podnik Valeo v Humpolci. Kromě Rumunů jsou na práci v těchto podnicích často najímáni také Slováci, Ukrajinci či Mongolové.

„Toto by mohlo navozovat dojem, že Slováci, Mongolové a Ukrajinci nějak nepřímo patří do skupiny těch, co útočí nožem a znásilňují. Je možné, že se mýlím, ale žiji zde patnáct let a je jasné, že jsou určité výjimky. Nelze ale házet všechny do jednoho pytle," napsal Deníku Slovák Jozef.