„Výše uložených kaucí za porušení předpisů v nákladní dopravě tak letos v našem kraji činí celkem 1 727 tisíc korun. Za stejné období minulého roku jsme v kraji uložili celkem 61 kaucí v celkové výši 1 277 tisíc korun. Za celý loňský rok policisté v našem kraji uložili řidičům kamionů celkem 135 kaucí v celkové výši 2 641 tisíc korun," uvedla policejní mluvčí Dana Čírtková.

V pátek kontrolovali policisté z dálničního oddělení Velký Beranov řidiče kamionu na 122. kilometru dálnice ve směru jízdy na Brno. Krátce po poledni zastavili kamion, který řídil státní příslušník Německa. „Policisté při kontrole zjistili, že řidič porušil sociální předpisy – opakovaně nedodržoval povolenou dobu jízdy a zákonné bezpečnostní přestávky. Policisté tomuto řidiči uložili kauci ve výši 40 tisíc korun," řekla Čírtková.

S pravidelnými silničními kontrolami musí řidiči kamionů, kteří projíždějí přes Kraj Vysočina, počítat také v průběhu letních prázdnin. Stále se totiž ukazuje, že řidiči nákladních vozidel stále častěji porušují zákonná ustanovení, která upravují bezpečnostní přestávky a dobu jízdy. Někteří také vyjíždějí na pozemní komunikace s vozidly, která nesplňují požadavky na technický stav a překračují nejvyšší povolenou hmotnost převáženého nákladu.

Na kontroly dodržování předpisů ze strany řidičů kamionů se zaměřují v rámci běžného výkonu služby policisté z Dálničního oddělení ve Velkém Beranově, policisté z dopravních inspektorátů jednotlivých územních odborů a policisté z oddělení silničního dohledu. „V případě kontrol řidičů kamionů se v našem kraji nejčastěji setkáváme s tím, že v některých případech řidiči nedodržují nařízené bezpečnostní přestávky a s tím souvisí, že překračují povolenou dobu jízdy," vysvětlila policejní mluvčí.

Řidiči úmyslně obchází předpisy

„Občas policisté zjistí, že řidič jede na cizí kartu řidiče a tím sociální předpisy úmyslně obchází. Ze zkušeností dopravních policistů vyplývá, že řidiči také falšují a nesprávně používají tachografy. Někteří používají různé přepínače na tachografech nebo speciální magnety. Všechna tato zařízení jsou ale protizákonným zásahem do funkčnosti zařízení," dodala policejní mluvčí Čírtková.

Řidiči proto musí počítat s vysokými postihy. Někdy policisté při kontrole zjistí, že nákladní vozidlo nebo i autobus jsou v nevyhovujícím technickém stavu.

Přestupků se dopouštějí tuzemští i zahraniční řidiči kamionů. „Při řešení zjištěných nedostatků postupují policisté vždy v souladu s platnými zákony. Nekompromisně za tyto přestupky ukládají vysoké sankce, neboť řidiči mohou v případě, když usedají za volant bez potřebné přestávky, způsobit vlivem únavy vážnou dopravní nehodu. Především na dálnici D1 je pak odstraňování následků nehody kamionu poměrně komplikované a zdržuje v kolonách ostatní řidiče," upozorňuje Čírtková.

Méně závažné přestupky policisté na místě řeší uložením pokuty v blokovém řízení. V těchto případech může pokuta dosáhnout částky dva tisíce korun. Většinu závažnějších zjištěných přestupků českých řidičů pak řeší úředníci ve správním řízení.

V případě, že se jedná o řidiče ze zahraniční, policisté vždy rozhodnou o uložení kauce, neboť hrozí, že by se řidič nebo dopravce správnímu řízení v Česku vyhýbali. Výše kauce může dosáhnout částky až sto tisíc korun. Pokud řidič kauci nesloží, může mu policista zabavit doklady k vozidlu a zakázat mu pokračování v jízdě.