Takový holý výčet je výsledkem preventivní akce, kterou na Vysočině uspořádalo o uplynulém víkendu krajské policejní ředitelství. Ve čtvrtek o tom informovala vysočinská policejní mluvčí Dana Čírtková.

„Policisté v rámci akce, která byla zaměřena především na kontrolu řidičů, zdali nepožívají před jízdou alkoholické nápoje nebo neusedají za volant pod vlivem jiných návykových látek, zkontrolovali 1 099 řidičů a zjistili 99 přestupků v dopravě," shrnula hlavní motiv kontrol mluvčí.
Policejní hlídky na místě kontrol uložily blokové pokuty v 96 případech. Ty dosáhly úhrnné částky téměř 48 tisíc korun. „Tři zjištěné přestupky policisté zadokumentovali a předají je k vyřízení do správního řízení. V pětadvaceti případech policisté zjistili, že řidiči překročili nejvyšší povolenou rychlost," přiblížila včera Čírtková.

Alarmující je zejména to, že se za volanty aut pravidelně objevují řidiči, kteří ohrožují nejen sebe, ale také další zcela nevinné motoristy nebo také chodce a cyklisty. „U pěti řidičů byly pozitivní dechové zkoušky nebo testy na přítomnost omamných a psychotropních látek. U dvou řidičů byly zjištěné hladiny alkoholu nižší než jedno promile a toto protiprávní jednání je kvalifikováno jako přestupek," vyjmenovala policejní mluvčí. Ta dále také upřesnila, že v jednom případě řidič nadýchal hodnotu vyšší než jedno promile alkoholu, a je tudíž podezřelý z přečinu ohrožení pod vlivem návykové látky. „U dvou řidičů byl pozitivní test na přítomnost drog," dodala mluvčí.

Policie současně upozorňuje, že dopravněbezpečnostní akce budou pokračovat také v dalších dnech. „A to zejména na přelomu března a dubna a poté také o velikonočním prodlouženém víkendu," sdělila ve čtvrtek Dana Čírtková.