O množství takto získaných léků a dalších detailech případů odmítá policie hovořit. Podle lékárníků se ale v posledních zhruba třech letech počet falešných receptů zvýšil hned několikanásobně.

„V porovnání s dřívějšími roky je toho strašně moc. Navíc je to podle mého názoru hodně krajové. Čím blíž k Praze, tím toho je víc," míní lékárnice z Čáslavska Alžběta Krenková. Navíc odhalit falešný recept včas není podle ní vůbec snadné. „Dáváme si pozor, ale než k nám například dorazí upozornění na zneužití konkrétního lékařského razítka, tak je pozdě," vysvětluje lékárnice.

Počty zachycených falešných receptů evidují odbory zdravotnictví na jednotlivých krajských úřadech. Kromě falzifikátů zaznamenávají i ztráty, krádeže či zneužití lékařských razítek. Protože prakticky všichni obvinění (tři muži a dvě ženy) v případu nelegálního obchodování s léky působili ve středních Čechách a minimálně jeden člen gangu pochází z Vysočiny, požádal Deník úřady o počtu zachycených falešných receptech z těchto dvou krajů.

„Pokud dostanu informaci o falešném receptu či ztrátě razítka, ihned ji odesílám všem lékárnám v kraji, aby zamezily dalšímu zneužití," podotýká vedoucí oddělení zdravotní správy Krajského úřadu Kraje Vysočina David Talpa.

Z informací úřadů je patrné, že enormní nárůst odhalených falešných receptů se ve středních Čechách objevil v roce 2014. Tehdy se podařilo podchytit na dvaačtyřicet falešných receptů a osm případů zneužití lékařských razítek. Zatímco rok předtím to bylo pouze sedmnáct receptů a tři razítka. Na Vysočině to byl v roce 2014 pouze jeden falešný recept. Jenže v roce 2013, tedy v době, kdy měl gang s léky začít obchodovat, zachytili na Vysočině dvanáct falešných receptů a jedno zneužité razítko. Ve srovnání s roky 2011 a 2012, kdy šlo pouze o tři recepty a jedno ukradené lékařské razítko, je to velký rozdíl.

Letos ani loni pak nebyl na území Vysočiny zachycen ani jeden falešný recept. Ve středních Čechách ještě loni zachytili sedmnáct receptů a třikrát zneužití razítka. Šest dalších případů se objevilo ještě v letošním roce.

Všichni členové gangu byli obviněni a vzati do vazby před čtrnácti dny. Podle informací Deníku si navíc gang měl prodejem léků na černém trhu vydělat minimálně přes pět milionů korun, což je patrné z právní kvalifikace jejich činu. Za zločin neoprávněného nakládání s omamnými a psychotropními látkami a jedy velkého rozsahu jim hrozí osm až dvanácti let vězení. Jeden z obviněných je dokonce vystudovaným farmaceutem a jako lékárník pracoval v několika lékárnách ve středních Čechách i na Vysočině. Další obviněná žena je dcerou majitelky lékárny v okrese Praha – západ. S léky, většinou hypnotiky na předpis, které prodávali několikanásobně dráž, měli mimo jiné obchodovat i přes internet.

Statistiky zachycených falešných receptů velmi pravděpodobně souvisí s činností gangu. Jejich rozsah může být ještě větší, protože léky mohli vyzvedávat v lékárnách i v jiných krajích. Evidenci zachycených falešných receptů a lékařských razítek si vedou pouze jednotlivé krajské úřady, které se pak navzájem informují.

„Informace i neskenované falzifikáty posíláme místně příslušnému obecnímu úřadu obci s rozšířenou působností, policii, zdravotním pojišťovnám, a také do všech lékáren na území kraje a příslušným pracovníkům ostatních krajů," uvádí mluvčí Středočeského kraje Nicole Mertinová.

Státní ústav pro kontrolu léčiv (SÚKL) se falešnými recepty nezabývá. V jeho kompetenci je evidence padělaných léků a nelegálních přípravků. „Evidujeme zejména nelegální a padělané léky, které zachytí policie nebo celní správa a které jsou nám předány kvůli laboratorní analýze. Dále pak informujeme o nelegálních a padělaných lécích, které byly zachyceny v zahraničí," uvedla mluvčí úřadu Lucie Šustková.

Od roku 2011 se úřadu podařilo odhalit 144 padělků léků a další desítky nelegálních přípravků.