Obžalovanému rovněž byl uložen pětiletý zákaz pobytu v jihlavském a havlíčkobrodském regionu. Úterní rozsudek není pravomocný. Státní zástupkyně si ponechala lhůtu na odvolání.

Žalobkyně Zdeňka Tománková obvinila obžalovaného z toho, že 2. prosince 2013 vnikl do havlíčkobrodského baru Pendolino. „Vytáhl injekční stříkačku a začal vykřikovat, že je to zbraň. Následně se stříkačkou začal ohrožovat barmana a donutil ho lehnout si na zem," uvedla v obžalobě Tománková. „Následně barmanovi odcizil tržbu, a to více než čtyřicet tisíc korun," dodala Tománková. Ta podotkla, že Čonka ukradl barmanovi i mobilní telefon a poté z baru odešel.

Čonka požádal soud, aby jednání probíhala v jeho nepřítomnosti. „Nevěděl jsem, co dělám. Neuvědomuji si, že bych kradl," hájil se již dříve Čonka. V dalších líčeních se však k loupeži doznal.

Předsedkyně senátu Hana Doubková však konstatovala, že obžalovaný se rovněž dopustil dalších osmnácti krádeží a přestupků, a to jak na Havlíčkobrodsku, Jihlavsku tak i na Berounsku. „Čonka v minulosti vykrádal chaty, stodoly a rodinné objekty. Odcizil vše, co mělo nějakou cenu a mohl to následně prodat," popsala Doubková. Ta dodala, že za peníze si Čonka kromě jiného kupoval i drogy. „Krádežemi si obžalovaný přišel na více než padesát tisíc korun," zdůraznila Doubková s tím, že Čonka musí všechny vzniklé škody uhradit.

V několika případech měl Čonka i komplice, a to svou známou, která však v jednom z vykradených domů zapomněla svůj občanský průkaz.

„Obžalovaný netrpí žádnou duševní poruchou, přesto je u něj patrný disharmonický vývoj a přítomnost disociální poruchy," řekl včera u soudu znalec z oboru psychiatrie Michal Bořický.

Znalec podotkl, že chování obžalovaného neomlouvá ani užívání návykových látek. „Obžalovaný si je moc dobře vědom svých činů a myslím si, že by je spáchal, i kdyby byl střízlivý," konstatoval Bořický s tím, že u obžalovaného objevil několik psychopatologických rysů.
Štefan Čonka se již v minulosti hájil, že si na nic nepamatuje, a chtěl se tak vyhnout trestu.