Krajští kriminalisté minulý týden předali okresnímu státnímu zástupci v Havlíčkově Brodě Pavlu Kadrnkovi obsáhlý spis s návrhem na podání obžaloby bývalého lipnického starosty Ladislava Horkého.

Je podezřelý z trestných činů zpronevěry, podvodu a úvěrového podvodu. Státní zástupce se však včera k případu odmítl vyjádřit s odvoláním na probíhající řízení.

Nesrovnalosti
 v hospodaření

„Celý případ vyšetřila státní policie a předala státnímu zástupci. Nyní nechť rozhodne nezávislý soud,“ konstatoval včera zástupce starosty Lipnice nad Sázavou Marek Hanzlík.

Trestní oznámení na bývalé vedení obce podal koncem listopadu roku 2010 nově zvolený starosta Lipnice nad Sázavou Leoš Bláha. Ten při kontrole hospodaření obce narazil na závažné nesrovnalosti.

Trestní stíhání bývalého lipnického starosty Ladislava Horkého zahájila policie v říjnu loňského roku.

Horký čelil obviněním hned z několika trestných činů: zneužívání pravomoci veřejného činitele, zpronevěry, podvodu, zneužití pravomoci úřední osoby a úvěrového podvodu.

Prohlášení Ladislava Horkého
„Za šestnáct let, co jsem byl starostou, jsem se snažil z Lipnice vytvořit místo, které návštěvníky z blízkého i širokého okolí  osloví charizmatem, které má bezesporu již mnoho staletí. Ale také jsem se snažil postupně systematicky zvyšovat počet nových obyvatel.  Snažil jsem se pro obyvatele zajistit obvyklý standard bydlení a služeb.  Řešil jsem  problematiku černých skládek, potom problematiku svozu a třídění odpadů, sjízdnost silnic, jejich opravy, údržbu, potom plynofikaci celé obce, rekonstrukci veřejného osvětlení, stavbu domů pro nové obyvatele, stavbu domu pro seniory, rekonstrukci školy, také pomoc hasičům, sokolům a sportovcům. Snažil jsem se také zrekonstruovat veřejné plochy celého středu obce, za které se nyní místní obyvatelé nemusí stydět. To vše jsem vykonal v pozici neuvolněného starosty při svém zaměstnání.“
Jedná se o výtah z prohlášení, které Ladislav Horký zaslal Deníku v říjnu 2011 v reakci na své obvinění ze strany Policie ČR.