Jeho otec František tehdy nejprve zastřelil svou ženu Jitku a pak obrátil zbraň proti sobě.

O domě číslo 11, kde se rodinná tragédie stala, se už od konce války po vsi říkalo, že je dům prokletý. Tehdejší Rudé gardy v tomtéž domě těsně po válce zastřelily zemědělce Jakuba Jeřábka, který odmítl jít do takzvaného odsunu s dalšími Němci.

Po zemědělci se do domku nastěhoval Stanislav Z. Také on v domě zemřel násilnou smrtí. V listopadu 1991 přišel do domu krást soused Martin Hos. Když byl Stanislavem Z. přistižen, Hos ho umlátil krumpáčem.

Po třech vraždách a jedné sebevraždě už v Otíně nikdo nepochyboval, že dům je skutečně prokletý. Obavy se potvrdily. Duchovní Karel Doležal už před časem upozorňoval, že by lidé, kteří v domě žijí, měli kletbu zrušit, jinak je nečeká nic dobrého. To se také potvrdilo.

Dalšího násilí se na rodině dopouštěl Jindřich K., který je jedním ze čtyř potomků Jitky a Františka. Svůj hněv a násilí obrátil proti své sestře, švagrovi a neteři. Za to byl letos 20. května Okresním soudem v Jihlavě odsouzen na šest a půl roku. Týrání svých nejbližších se dopouštěl od června loňského roku.

Jindřich K., který se navíc týrání dopustil v podmínce, se proti rozsudku odvolal. Jenže krajský soud jeho odvolání zamítl, a Jindřich K. si tak bude muset odsedět nejen šest a půl roku, ale zřejmě mu k trestu soud připočte ještě dva další roky z podmínky.

„Odvolání obžalovaného bylo zamítnuto a rodině byla odvolacím soudem navíc přiznána nemajetková újma dvacet tisíc korun," informovala mluvčí Krajského soudu v Brně Lenka Smutná Polachová.

Jindřich K. tak bude mít rejstříku trestů už jedenáct záznamů převážně pro majetkovou trestnou činnost. Třikrát byl odsouzen za loupež. Naposledy dostal čtyři roky nepodmíněně a na svobodu byl z vězení podmíněně propuštěn loni v květnu.

Krátce nato začal pro změnu terorizovat svou rodinu. V opilosti jim prakticky denně vulgárně nadával, švagrovi říkal, že je „blbej Vietnamec", že by nejradši všechny Vietnamce postřílel, protože je nemá rád. Peklo zažila také jeho neteř, kterou sexuálně obtěžoval.

Sestra mu musela, většinou za své peníze, kupovat alkohol. Jindřich neváhal na své blízké vytáhnout plynovou pistoli, kterou jim dával k hlavě a tvrdil, že jestli něco řeknou na polici, tak je všechny zabije. Švagrovi dal několikrát pěstí a jednou mu vyrazil zub. Sestře dal nůž k břichu.

„Všechno si to vymysleli, protože mě chtěli dostat z baráku," tvrdil u soudu Jindřich K. Jenže soud nakonec uvěřil poškozeným. Podle znalců jsou totiž věrohodní a neměli důvod lhát a vymýšlet si. Navíc měli možnost výslech před soudem odmítnout, protože obžalovaný je jejich blízkým příbuzným. Oni se však i přesto rozhodli vypovídat.

Soudce Vladimír Sova se v odůvodnění rozsudku pozastavil nad chováním Jindřicha K., který brutálním způsobem zasáhl do rodinných vazeb, přestože sám zažil strašné věci.

„Je až nepochopitelné, že za těchto okolností byl obžalovaný schopen si takto zahrávat a s pistolí ohrožovat své příbuzné. Pro nás je to o to hrůznější rozměr s ohledem na tragédii, která se v rodině stala. To je situace, kdy se jakékoli úvahy o lidskosti ztrácí někde v propadlišti," poznamenal po květnovém rozsudku soudce Sova.