V září 2011 byl společně se dvěma o tři roky mladšími kumpány odsouzen za sprejerství. Dnes dvaatřicetiletý Teplý tehdy dostal šestiměsíční trest podmíněně odložený na zkušební dobu jednoho roku. Podmínka mu skončila 1. října 2012.

„Trojice měla na svědomí posprejování patnácti budov v Třebíči se škodou několika desítek tisíc korun," řekl Deníku třebíčský okresní státní zástupce Zdeněk Špaček.

Teplý a spol. přiváděli majitele domů k šílenství od dubna do června 2011. Na fasády sprejovali převážně nápis „mots". Některé výtvory měly rozměry i několik metrů čtverečních.

Dopadeni byli na začátku června 2011 přímo při činu. Krátce před jednou hodinou ranní si náhodný svědek všiml tří mužů, kteří v ulici Mírová stříkali ornamenty na stěnu domu a dali se na útěk.

Na místo okamžitě vyjely dvě hlídky městských strážníků. Těm se podařilo sprejery dopadnout v Týnském údolí. U sebe měli i zbytky barev. Poslední nápis, který vytvořili, měl rozměr dvanáct metrů čtverečních.

Teplý se přitom v Třebíči, podle přítelkyně Zdeňky H., s níž má sedmitýdenního chlapce zasadil o vytvoření legálních ploch pro sprejery. Například jde o obvodovou zeď První brněnské strojírny.

„Marek má střední vzdělání a byl hudebně i výtvarně hodně nadaný. Na legalizaci ploch se angažoval. O tom, že byl odsouzen za sprejerství, jsem nevěděla," svěřila se Zdeňka H., která s Teplým žije ve společné domácnosti už pět let. Nic neví ani o tom, že by zaplatil či splácel nějaké peníze za způsobenou škodu.

O odsouzení neměla tušení ani Teplého sestra. „O tom nic nevím," uvedla.

Jenže legální plochy, o něž se tolik bral, Teplému evidentně nestačily. V době, kdy chodil na radnici a podával oznámení o veřejných sprejerských podnicích, vyrážel s barvami i na adrenalinová noční dobrodružství do ulic Třebíče.

„Pan Teplý podával oznámení o kulturních akcích pod názvem Graffiti Rock Jam v letech 2010 až 2014. O všech byla informována Městská policie v Třebíči," konstatovala Marie Vrzáková z třebíčské radnice.

Jestli se Teplý skutečně nějak angažoval i na legalizaci ploch, nelze už podle Vrzákové zjistit, protože jde o události staré patnáct let.
Marek Teplý je v současné době ve vazbě kvůli obvinění z vraždy o čtyři roky mladšího Lukáše H., s nímž se dostal do konfliktu poslední den v roce kolem druhé hodiny ráno v třebíčském baru Sandra.

Teplý měl soka bodnout loveckým nožem do zad. Poškozený zemřel po převozu do nemocnice pravděpodobně na vykrvácení. Teplý si proti usnesení o zahájení trestního stíhání podal stížnost. Podle jeho obhájce Rostislava Ková-ře by měla policie čin překvalifikovat na těžké ublížení na zdraví s následkem smrti. Za vraždu hrozí Teplému deset až osmnáct let vězení.