Za brutální vraždu matky čtyř dětí mu včera soud udělil doživotní vězení.

Šestatřicetiletá žena byla zavražděna loni v březnu. Podle obžaloby ji padesátiletý Pekár tloukl a kopal do hlavy, třikrát ji bodl nožem a nakonec ji škrtil kabelem, pruhem textilu a zřejmě ji rdousil také rukama. Tělo pak odvezl autem na Vysočinu, kde jej pohodil do příkopu v lese u obce Sklené na Žďársku a zakryl ho textiliemi a větvemi. Podle státní zástupkyně čin nesl znaky sexuálního sadismu a obžalovaný se na vraždu předem připravil.

Pekár se k činu nikdy nepřiznal. Když včera krajský soud vynesl rozsudek, okamžitě se proti verdiktu odvolal. Soudu řekl, že se s ženou znal delší dobu, že spolu intimně žili a že společně kradli. V den vraždy se prý setkali, koupil jí dávku pervitinu a pak údajně odjeli do bytu v Chocni, který si žena půjčila od kamarádky. V bytě spolu měli pohlavní styk, poté se rozešli a od té doby ji prý už neviděl. Tvrdil také, že si nevybavuje, ve kterém domě nebo bytě spolu tehdy byli.

Nejstarší syn zavražděné ženy u soudu vypověděl, že matku s Pekárem viděl ráno v den vraždy v herně. Říkala mu, že se ještě toho dne s Pekárem sejde. Matka už se však domů nevrátila a další den synovi volali jeho známí, že našli její peněženku a doklady. „To už jsem věděl, že je zle," řekl mladík. Nahlásil policii, že pohřešuje matku, a krátce nato dostal zprávu, že je mrtvá.

Mladíkovi bylo tehdy 19 let, jeho mladší sestře jedenáct a bratrovi šest let. Krajský soud včera rozhodl, že Pekár musí každému z nich zaplatit 240 tisíc korun.

Sourozencům po matčině smrti hrozilo, že se budou muset rozdělit. Obě nezletilé děti si ale nakonec vzal do pěstounské péče matčin bývalý přítel, který s ní kdysi bydlel a o obě děti se staral od jejich útlého věku. Když jejich matka začala brát drogy, rozešel se s ní. Našel jí však byt ve svém sousedství a s péčí o chlapce a dívku jí pomáhal. Domov u něj nyní nalezl i nejstarší syn, takže sourozenci mohou být pohromadě. Čtvrté dítě zavražděné ženy žije u svého otce.
Vinu stále odmítá
Doživotní trest pro Pekára navrhla v pondělí státní zástupkyně Hana Flídrová. Argumentovala tím, že čin spáchal obzvlášť zavrženíhodným způsobem a o jeho vině svědčí řada nepřímých důkazů. Mezi nimi byly mimo jiné Pekárovy pachové stopy na ženině těle a věcech v příkopu, stopy zpod nehtů oběti či otisky pneumatik auta a obuvi z místa, kde leželo tělo. Připomněla, že podle znalců trpí Pekár sexuální deviací – sadismem – a na svobodě je pro společnost nebezpečný.

Pekár vinu odmítl. Jeho obhájce Aleš Čáp soudu navrhl, aby byl zproštěn obžaloby. Pekár téměř všechny předložené důkazy odmítl akceptovat a vysvětloval je po svém.

Třináctkrát trestaný recidivista navíc nešetřil kritikou. Státní zástupkyni vyčetl údajné chyby v obžalobě, která je podle něj značně zkreslená a ovlivněná vyšetřovatelem. V dopise adresovaném soudu si navíc stěžoval, že státní zástupkyně proti němu rozpoutala v televizi kampaň podobnou té, jaká byla v 50. letech vedena proti Miladě Horákové. Obvinil i policisty. Ti ho údajně při výslechu bili.
To, co Pekár u soudu popřel, však svěřil spoluvězni. Jako svědek vystoupil muž, který řekl, že se s Pekárem seznámil loni v srpnu v brněnské věznici a že se mu muž k činu přiznal. Podle něj Pekár nezapíral, popsal, jak ženu zavraždil, jak ji naložil do auta a vyhodil v lese.
Soudci se při rozhodování přiklonili k návrhu státní zástupkyně a udělili Pekárovi doživotí. Rozhodli také, že se musí podrobit ochrannému sexuologickému léčení.

Soud neměl k dispozici žádné přímé důkazy, dodnes se nezjistilo ani to, kde byla žena zavražděna. „Obžalovaného usvědčila série nepřímých důkazů." řekl předseda soudního senátu Luboš Sovák.