Sláma kradl prakticky obden. Ani mu moc nevadilo, když při tom byl přistižen. Neodradilo ho ani předešlé odsouzení ani nová obvinění. Krást v jihlavských obchodech přestal teprve poté, když v lednu skončil ve vazbě. Podle středečního rozhodnutí jihlavského okresního soudu by měl ve vězení zůstat i několik příštích měsíců.

„Neměl jsem na jídlo a měl jsem hlad," odpověděl ve středu Josef Sláma na dotaz soudkyně Terezy Jedličkové, proč stále krade.

„Je mi to líto. Chtěl bych se omluvit poškozeným a už to neudělám," kál se Sláma a ke všemu, co podle obžaloby udělal, se bez váhání přiznal.

Jeho obhájkyně ještě soud upozornila, že Sláma neměl jednoduchý život. Vyrůstal v adoptivní rodině a s otčímem neměl vřelé vztahy.

Kradl, protože byl v těžké životní situaci. Vydělával si pouze příležitostnými brigádami.

Jihlavského státního zástupce Miroslava Nováka ale nijak životní situace Slámy neobměkčila a požadoval pro něj nepodmíněný trest.

„Doznání je sice významná polehčující okolnost, avšak v tomto případě bych přiznání obžalovaného nijak zvlášť nepřeceňoval, protože u všech krádeží byl přistižen ostrahou obchodu," poznamenal Miroslav Novák.

Sláma podle obžaloby od loňského listopadu do ledna chodil krást do hypermarketu Tesco a hypermarketů a supermarketů Albert. V batohu si odnášel salámy, čokolády a další potraviny. Nepohrdl ani elektronikou a oblečením, které si buď dal do batohu, či si některé z oděvů oblékl na sebe. Takto v sedmi případech prošel kolem pokladen, aniž by za věci zaplatil. Prodavačky si sice většinou ničeho nevšimly, ale bezpečností rám už neobelstil. Ostraha prodejny pak obvykle Slámu dohnala na ulici, a ten většinou zboží dobrovolně vrátil. V celkové úhrnné sumě nakradl za více než jedenáct tisíc korun.

Už na přelomu letošního roku dostal za krádeže podmínku, a to včetně zákazu pobytu na území města Jihlavy na dva roky. Jenže ani z toho si příliš hlavu nedělal. Rozsudek se stal pravomocným 19. ledna, ale Sláma už druhý den ukradl v jihlavském obchodě salám a sušenky za 111 korun. O šest dní později to zopakoval s oděvy, když ukradl tepláky a mikinu za 460 korun. To byla zatím jeho poslední krádež v obchodech, protože potom skončil ve vazbě.

Soud nakonec Slámu potrestal osmnácti měsíci ve věznici s dozorem. Kromě toho se nesmí čtyři roky pohybovat na území Jihlavy a musí uhradit škodu přes tři tisíce korun. Rozsudek zatím není pravomocný. Státní zástupce se odvolání vzdal, ale Josef Sláma považuje trest za přísný a ihned se proti němu odvolal. Kauzou se tedy bude ještě muset zabývat krajský soud.