„Část peněz jsem prohrál na automatech. Vím, že to byla hloupost a hraní už mi nic neříká,“ dušoval se před soudcem Solař, který v současné době pracuje u Obecního úřadu v Meziříčku.

„Měl bych dostat přidáno, takže bych chtěl všechny dluhy splatit. Měsíčně bych mohl dávat až deset tisíc korun,“ snažil se zapůsobit na soud, proč by ho měl nechat na svobodě.

Solařovi za přečin zpronevěry a zločin podvodu reálně hrozí nepodmíněný trest na tři až pět let. Solař se před začátkem hlavního líčení snažil dohodnout se státní zástupkyní Vladimírou Hubáčkovou na mírnějším trestu, ta ale soudu řekla, že i v případě plného doznání bude trvat na nepodmíněném trestu.

„Přiznávám, že se vše stalo, jak je popsané v obžalobě, ale nesouhlasím s tím, že jsem to udělal úmyslně,“ řekl soudu Solař, který má v rejstříku trestů už asi sedm záznamů. Odsouzen byl za podobnou trestnou činnost a z posledního výkonu trestu byl propuštěn loni v březnu. Přesvědčit proto soud, aby ho ponechal na svobodě, nebude jednoduché.

„Chtěl bych dostat poslední šanci. Po návratu z vězení jsem pracoval na tom, abych znovu získal důvěru především své rodiny. Pokud znovu skončím ve vězení, všechna tato snaha byla marná,“ argumentoval Solař před zkušeným soudcem Sovou.

Třebíč.
Třebíč chystá dokumentární film o historii města. O čem vypoví?

Pravdou je, že bude mít Solař, co dělat, aby své dluhy všem poškozeným splatil. Celkem jde o škodu 1 073 649 korun.

Rozsáhlou rekonstrukci rodinného domu si například naplánovala rodina z Pelhřimovska. Na opravy střechy, topení, oken, omítek, podlah a dalších prací si vzala hypotéku několik set tisíc korun. Solař jim slíbil dílo dokončit do října 2019. Rodina mu postupně poslala na zálohách skoro všechny peníze vyčleněné na rekonstrukci. Celkem šlo o bezmála 737 tisíc korun.

Jenže Solař své závazky, kromě několika drobných přípravných prací a odvezení části suti, nesplnil. Jak se nakonec ukázalo, nebyla to jediná rodina z Vysočiny, která měla se Solařem špatnou zkušenost.

„Rodinu z Pelhřimovska dovedl do zoufalé finanční situace, neboť se kvůli rekonstrukci domu výrazně zadlužila. Všechny prostředky na rekonstrukci z nich zcela promyšleně vylákal, aby je pak použil pro vlastní potřebu,“ uvedl už dříve jihlavský státní zástupce Jan Fichtner. Podle policie Solař od začátku věděl, že svým závazků nedostojí.

Podle obvinění slíbil od listopadu 2018 do července 2019 na celé Vysočině rekonstrukce minimálně v osmi případech. Zálohy od lidí vybíral výměnou za sliby provedení zednických prací, dodání stavebního materiálu, případně provedení kompletní rekonstrukce nemovitosti.

Smrtelná nehoda. Ilustrační foto.
Proč zemřel řidič v Moravských Budějovicích? Policie to vyšetřuje

„Po přijetí záloh sjednané práce neprovedl, materiál nedodal. Pro zastření svých podvodných úmyslů maximálně provedl drobné přípravné práce, poté se stal pro poškozené nekontaktním,“ popsal chování řemeslníka Fichtner.

Solař podle výpovědí poškozených vystupoval mnohdy velmi profesionálně a přesvědčivě. Budil dojem, že je odborníkem, protože v oboru sám v minulosti podnikal. Po výslechu Solaře soudce Sova hlavní líčení odročil na začátek května. Obhajoba trvá na výslechu soudního znalce. Tentýž den s největší pravděpodobností padne i rozsudek.