Ten v březnu srazil opilou dvacetiletou cyklistku, když jel po ulici Palackého v Třešti nepovolenou rychlostí.

Soud mu uložil trest odnětí svobody na jeden rok, se stejně dlouhým podmínečným odkladem a také jednoletý zákaz řízení. Náhrada škody matce cyklistky a zdravotní pojišťovně bude dále projednávána v občanskoprávním řízení.

„Každá jednotlivá příčina nehody mohla mít důležitý vliv na průběh nehodového děje. Naše pravidla cyklistům nedovolují jet po požití alkoholu. Bohužel žena za toto pochybení zaplatila tím nejcennějším, svým životem. Znalci potvrdili, že kolo bylo neosvětlené, cyklistka byla špatně viditelná a vjela z vedlejší silnice na hlavní," zdůvodnil soudce Vladimír Sova.

Jak podle brzdné dráhy vyhodnotili soudní znalci, jel řidič rychlostí kolem sedmdesáti kilometrů v hodině. Situace se ale dala vyřešit lepší reakcí. Kdyby totiž strhl volant doprava, místo doleva, ke srážce nemuselo dojít.

Mladý muž je zaměstnán jako řidič kamionu, má najeto už přes půl milionu kilometrů a podle soudce by měl takové situace umět správně řešit. „Ten večer jsem jel z práce domů. Na té ulici jsem zrychlil, protože po asi dvě stě metrech je konec Třeště. Najednou mi tam ta dívka zprava vjela, viděl jsem ji v poslední vteřině a bez přemýšlení strhl volant. Srazil jsem jí asi v prvním metru brzdné dráhy," vypověděl u soudu obviněný.

Dívka mohla mít v době nehody asi dvě promile alkoholu v krvi. Poraněním způsobeným srážkou s rychle jedoucím autem na místě podlehla.

Míra pochybení obou účastníků byla jak podle státního zástupce Miroslava Nováka, tak podle obhájkyně obžalovaného na obou stranách stejná. Soudce ale v odůvodnění jasně vyjádřil hlavní problém: „Zde je vidět, jak účastníci silničního provozu nerespektují rychlostní omezení. Kdyby řidič jel povolenou rychlostí, tak by podle znalců přes všechna pochybení, kterých se poškozená dopustila, nemuselo dojít k smrtelnému následku."

Na tento fakt poukázala také Vackova obhájkyně. Mimo jiné se také snažila zdůraznit, že toxikologické vyšetření těla cyklistky proběhlo až jedenáct hodin po nehodě a zjistilo pouhých 0,04 promile alkoholu. Dívka mohla být tedy v době jízdy ještě více opilá, a tedy neschopná správně vyhodnotit dopravní situaci. Dále podotkla, že obviněný se hned přiznal a při vyšetřování spolupracoval s policií.
Přesvědčena, že větší míra viny je na dívce, se Vackova obhájkyně dožadovala zastavení trestního řízení. Proti tomu se ale ohradil státní zástupce: „Jenom chci upozornit na jistou věcnou nesprávnost dedukce obhájkyně, která přikládá poměrně velkou váhu množství alkoholu v krvi cyklistky," uvedl Novák.

Spor o alkohol

Hladinu alkoholu, kterou měla cyklistka v době nehody v krvi, vypočetli znalci dodatečně. „Obhájkyně vydedukovala, že míra alkoholu byla zjišťována až po několika hodinách, že cyklistka mohla být opilá ještě více. To není správné. Ona byla na místě mrtvá, tedy poté neodbourávala alkohol jako dospělý člověk. Ale my nejsme znalci, toto vyjádření se nedá požadovat za věcně správné," soudí Novák.
K soudu se dostavil i otec dívky. Ten pouze potvrdil, že budou s jeho manželkou požadovat náhradu škody. Dostavila se i Vackova partnerka.

Vacek přijde díky trestu zákazu činnosti o zaměstnání. V oboru kovoobráběče, kterému se vyučil, ze zdravotních důvodů dělat nemůže.
Soudce zvolil trest v nejnižší možné trestní hranici. Jak ale Vacek v závěrečné řeči k otci cyklistky prohlásil, tato událost ho bude pronásledovat celý život.

„Rád bych se omluvil pozůstalým, je to pro mě opravdu těžké se vám podívat do očí a říct, že mě to moc mrzí. Mé zavinění je jasné, já bych ani nepoukazoval na alkohol, to je věc paní obhájkyně. Tohle se se mnou ponese do konce života. Se vším souhlasím a vím, že jako řidič z povolání bych měl předpokládat cokoliv, i takovou situaci. Je to mé selhání," řekl.

Jak uvedl soudce Sova, za letošní rok to je čtvrtá dopravní nehoda se smrtelným následkem, která byla u zdejšího soudu projednávána, a není možné, aby byl udělen trest bez zákazu řízení.

Státní zástupce se vzdal práva na odvolání, Vacek si ponechal lhůtu na rozmyšlenou, aby se důkladně domluvil se svojí obhájkyní.

Aneta Hrdličková