„Podle informací, které od policie zatím máme, to vypadá, že Orlová byla v době činu nepříčetná. Pravděpodobně skončí v psychiatrické léčebně nebo detenčním ústavu," řekl včera Deníku otec zavražděného mladíka Kamil Vejvoda.

Krajská policejní mluvčí Dana Čírtková ale upozornila, že kriminalisté ještě nemají k dispozici znalecký posudek, který se zabývá zkoumáním duševního stavu Barbory Orlové. Ta byla obviněna ze zločinu vraždy a braní rukojmí poté, co loni 14. října vešla do budovy střední školy ve Žďáru nad Sázavou a začala útočit. Dvě dívky a policejní vyjednavač byli zraněni. Student Petr Vejvoda zemřel. Útočnice statečného mladíka bodla přímo do srdce.

„Vyšetřování případu pokračuje. Obviněná je stále ve vazbě. Nyní čekáme na znalecký posudek, jehož závěry budou klíčové pro rozhodnutí, zda bude vyšetřování pokrčovat, nebo bude odloženo pro nepříčetnost," konstatovala Dana Čírtková.

Čtyři měsíce od tragédie

Kamil Vejvoda včera řekl, že má informaci od policie, že posudek by vyšetřovatelé mohli mít do jednoho týdne.

„Nevím, proč to tak dlouho trvá. Od tragédie uplynuly čtyři měsíce. Chápu, že dělají, co mohou, a snaží se být pečliví, ale to měli být hlavně ti, kteří dopustili, že loni pustili nevyléčenou ženu na svobodu," upozorňuje otec.

Podle něj ale Orlová dobře věděla, co dělá, a o nepříčetnosti podle něj nemůže být řeč.

„Vycházím z toho, že byla schopná si to dopředu celé naplánovat. Našla si na internetu město, kam pojede, a dopravila se tam. Sehnala si nůž, našla hotel, dokázala se i sama ubytovat. Nakonec šla do školy a chladnokrevně zabíjela. Moc dobře si byla vědoma toho, co dělá, protože vykřikovala, že chce, aby ji policisté zastřelili," popsal Kamil Vejvoda, který dodal, že dosud nedostali žádný omluvný dopis ani nezaznamenali náznak lítosti ze strany Orlové.

„Jsou dny, kdy to ujde, ale jsou i dny, kdy je vše kolem naplněno prázdnotou a člověk by nejraději vyskočil z okna," svěřil se s pocity otec.

Kamil Vejvoda je přesvědčen, že největší problém byl v tom, že Orlová vysadila léky, které měla užívat na schizofrenii. V květnu 2012 v Havířově totiž vážně zranila vychovatelku ve školní jídelně. Nakonec skončila v léčebně, ale loni v únoru byla propuštěna a léčila se pouze ambulantně. Podle kontrolních úřadů to byla chyba.

Selhání systému

„Nejhorší je, že vůbec nebyla pod odborným dohledem, který by její nezodpovědné chování podchytil. I v tomto směru selhal systém," podotýká Kamil Vejvoda.

Podle informací Deníku začali kriminalisté teprve v těchto dnech vyslýchat na protokoly jako svědky studenty ze střední školy. Proč až po čtyřech měsících? „Průběh trestního řízení nebudeme komentovat," uvedla Dana Čírtková.

Ředitel žďárské střední školy Zdeněk Musil je přesvědčen, že kriminalisté vědí, co dělají.

„Škola je po tragických událostech stabilizovaná. Po dobu tří týdnů od události jsme využívali pomoci psychologů. Jsem přesvědčen, že zaměstnanci i studenti se s událostmi už vyrovnali. Nikdo kvůli tomu ze školy neodešel. Naopak jsme tři nové žáky přijali. Z hlediska bezpečnosti jsme nemuseli přijímat nová opatření, protože škola byla zabezpečena dostatečně," shrnul dění ve škole Zdeněk Musil.

Pietní desku na památku Petra Vejvody navrhli studenti z Turnova
Turnov, Žďár nad Sázavou – Zavražděný šestnáctiletý student Petr Vejvoda bude mít už brzy ve Žďáru nad Sázavou pietní desku. Připomínat bude jeho hrdinství. Umístěna by měla být venku na budově střední obchodní školy, kam Petr chodil a kde se jedna z nejhorších tragédii na školní půdě v historii stala.

Jak bude deska vypadat a z jakého materiálu bude vyrobena, bude už tento týden v pátek rozhodovat vedení žďárské školy. Studenti i rodiče Petra mohou už několik dní vybírat z patnácti návrhů, jejichž autory jsou studenti a pedagogové ze Střední uměleckoprůmyslové školy a vyšší odborné školy v Turnově.

„Konečný návrh budeme vybírat ve spolupráci se studenty a rodinou. Zatím ale nechceme více zveřejňovat, dokud nebudeme mít jasno, který návrh byl vybrán," řekl Deníku ředitel školy ve Žďáru Zdeněk Musil.

Rodina Petra Vejvody už měla možnost se s návrhy seznámit.

„Vybrali jsme jeden, který se nám nejvíc líbil, ale který to nakonec vyhraje, nemáme tušení," řekl otec Petra Kamil Vejvoda.

S nápadem na vypracování návrhů přišlo samo vedení umělecké školy 
v Turnově.

„Událost se nás lidsky velice dotkla. Považovali jsme za vhodné, aby podobný návrh vypracovali studenti a vzdali tak úctu jinému studentovi, který se zachoval jako hrdina," vysvětlila, proč iniciativa vzešla z jejich strany, ředitelka školy v Turnově Jana Rulcová. Návrhy vytvářeli studenti z prvního, třetího a čtvrtého ročníku i pedagogové.

„Pracujeme s kovem, takže může jít o odlitek či výkovek. Za vhodné považujeme i kombinaci kovu a skla. Nemělo by jít o žádnou bustu či desku 
s portrétem, ale spíše o abstraktní umění," přiblížila Jana Rulcová.