Kaleja i Sedmíková jsou z Jihlavy. Dobrovolně se do výkonu trestu nechtělo ani jednomu z nich. Po Kalejovi policisté pátrali od letošního července. Dopaden byl před pár dny. Sedmíková se snažila vyhnout vězení ze zdravotních důvodů. Do výkonu trestu nakonec byla odvezena z psychiatrické léčebny.

„Odsouzený a hledaný Kaleja byl vypátrán na základě oznámení všímavého občana. Díky němu byl Kaleja zadržen v jednom z barů v Březinově ulici v Jihlavě. Následně byl eskortou transportován do věznice," informovala krajská policejní mluvčí Dana Čírtková.

Utečte, nebo vás všechny nakazím

Policisté Kaleju dopadli v sobotu 10. října před tři čtvrtě na čtyři ráno. Pátrání po něm bylo vyhlášeno už 16. července. Vězení se mu dařilo vyhýbat čtyři měsíce.

Dvaatřicetiletý Kaleja byl odsouzen Krajským soudem v Brně loni v listopadu za to, že v dubnu 2013 v devět hodin večer před ubytovnou v jihlavské Nerudově ulici sprostě nadával zasahujícím zdravotníkům i policistům. Při tom proti nim máchal pořezanou rukou a snažil se je svou krví potřísnit. Krev si nechal natéct do dlaně a pak tekutinu házel směrem k policistům. Při tom křičel, že je všechny nakazí žloutenkou.

Kalejovi se podařilo několik policistů krví potřísnit. Ti museli projít nepříjemnými lékařskými testy, a několik týdnů žili v nejistotě, zda nejsou nakažení nebezpečnou nemocí.

Kaleja sice v minulosti prodělal onemocnění žloutenkou typu C, ale v době, kdy po policistech krví stříkal, infekční nebyl. To ale nikdo z policistů nemohl vědět. Soud nakonec rozhodl, že Kaleja musí poškozeným policistům dohromady zaplatit odškodné 607 tisíc korun.
Třiačtyřicetiletá Drahomíra Sedmíková byla Okresním soudem v Jihlavě a následně i Krajským soudem v Brně pravomocně odsouzena na pět let. Trest dostala za to, že zneužila důvěry šestaosmdesátileté ženy z Jihlavy.

Doručovatelka vyluxovala účet

Obě ženy se seznámily v době, když Sedmíková pracovala na poště v Jihlavě. Za poškozenou ženou chodila domů a pod záminkou, že se o ni bude starat. Postupně ji ale okradla o osm set tisíc korun a nechala si na sebe přepsat byt, v němž důchodkyně žila.

Sedmíková penzistku nakonec přivedla až na hranici bídy. Všimla si toho až sousedka, která upozornila sociální pracovnice. Ty pak zjistily, že důchodkyně nemá skoro žádné peníze, přestože dostává pravidelně důchod.

Kromě toho, že měla prázdnou ledničku, zmizely z jejího účtu i všechny finanční úspory v řádu statisíců korun. V době, kdy vše vyšlo najevo, zůstalo ženě na účtu pouhých osm tisíc korun. Sociální pracovnice navíc zjistily, že Sedmíková měla u sebe platební kartu důchodkyně. Z účtu poškozené vybírala Sedmíková najednou až desetitisícové částky.

Sedmíková se nástupu trestu snažila všemožně vyhnout. Například si podala žádost o odklad výkonu trestu ze zdravotních důvodů. Soud ale její žádost nakonec zamítl. Sedmíková se nechala hospitalizovat v psychiatrické nemocnici. Odtud ale byla 9. října, den před dopadením Kaleji, na základě soudního příkazu převezena do výkonu trestu.

Sedmíková se ještě bude snažit soudní verdikt zvrátit. Podle informací Deníku si totiž podala dovolání k Nejvyššímu soudu v Brně. Podání tohoto mimořádného opravného prostředku však nemá odkladný účinek na uložený trest.