Tím, že společnost Sativa Keřkov nevedla od začátku roku 2016 průběžnou evidenci odpadů, porušila zákon. „Nevedení řádné evidence odpadů znamená mimo jiné i nemožnost doložit, zda je odpad předáván oprávněným osobám a zda nebyl překročen limit pro podání ročního hlášení o produkci a nakládání s odpady. S tím souvisí i zjištěné ukládání odpadu na místa k tomu neurčená,“ sdělil Jan Panský, ředitel Oblastního inspektorátu ČIŽP v Havlíčkově Brodě.

Podle jeho dalších slov byly například v jídelně v odpadkovém koši neutříděně shromažďovány směsný komunální odpad spolu s papírovými a plastovými obaly a v bramborárně byly v popelnici papírové dutinky a plastové obaly. „U zámečnické dílny byly v bedně s odpadem pro železo a ocel, současně také obaly od sprejů a tlakové pryžové hadice, v kovárně byly papírové a lepenkové, popel, škvára, struska a plasty, v dílně údržby byly v kamnech domácí výroby papírové a plastové obaly, dřevo, izolační materiál,“ uvedl Panský.

Ilustrační foto
Dva řidiči byli opilí, muž skončil na záchytce a neměl řidičák

Proti uložené pokutě podala společnost odvolání. To však Ministerstvo životního prostředí zamítlo a sankce nabyla 22. února právní moci.