Z čeho byl třiačtyřicetiletý muž obviněn, není známo. Policie zatím k případu odmítá sdělit jakékoli podrobnosti.

„Vyšetřování je teprve na začátku," vysvětlila policejní mluvčí Monika Pátková. Sdílnější nejsou ani podnikatelovi obhájci.

„Jsme vázáni mlčenlivostí," sdělila Irena Jonáková, jejíž kancelář obhajobu podnikatele převzala.

Podle obchodního rejstříku vlastní třiačtyřicetiletý Jiří Čapek ve společnosti Střechy Čapek sedmdesátiprocentní podíl. V kanceláři firmy nikdo nebral telefony.

Důvody zatčení provázejí spekulace

Důvody zatčení a věznění podnikatele tak zatím provázejí pouze spekulace. Finanční problémy ale firma zřejmě neměla. Pravděpodobnějším důvodem jsou problémy v rodině. Podle informací Deníku se Jiří Čapek rozvádí. U výslechu měli být i rodinní příslušníci. Spekuluje se, že trestní oznámení na něj podala jeho žena. Co přesně se ale mělo stát, není jasné.

Deníku se podařilo zjistit, že policie Čapka vykázala ze společného obydlí už v loňském roce. Čapek mohl například zákaz porušit a dál se pokoušel svou ženu kontaktovat. Jenže to samo o sobě by na vazbu zřejmě nestačilo.

Jiří Čapek měl problémy se zákonem už v loňském roce. Byla na něj podána obžaloba pro loupežné přepadení. Čapek údajně napadl v Havlíčkově Brodě muže a shodil ho do řeky Sázavy. Podle obžaloby to bylo kvůli tomu, že Čapkovi poškozený dlužil peníze. Čapek měl při napadení muži vzít nějaké věci a 1 750 korun. Jenže soud Čapka všech obvinění zprostil. Státní zástupce se sice odvolal, ale zprošťující verdikt potvrdil loni v listopadu i krajský soud, který konstatoval, že nebylo prokázáno, že by skutek spáchal obžalovaný.

Z informací na webových stránkách firmy vyplývá, že firma byla založena v roce 1909 Josefem Čapkem v Lučici u Havlíčkova Brodu. Firma každým rokem pracuje na čtyřiceti až padesáti zakázkách. K jejím referencím patří například přestavba městského úřadu nebo klášterní kostel v Brodě, kostel svaté Markéty v Lučici, sýpky na zámku ve Vilémově, zámek Dobrá Voda či památkové objekty v Jihlavě a Polné.