„Pravomoci spolků a různých občanských sdružení jsou již silně omezené stavební zákonem, který vytvořil a navrhl poslanec Jaroslav Foldyna za ČSSD,“ vysvětlil Edvard Sequens ze spolku Calla - Sdružení pro záchranu prostředí, z.s.

„Chci omezit vstup a vliv takzvaných různých ekologických spolků a iniciativ. Domnívám se, a jsem přesvědčen, že v současné době povolovací procesy v České republice jsou do jisté míry hendikepem pro příchod nových investorů,“ vysvětlil Foldyna, když předstoupil před poslance se svým návrhem. S podporou pravice se mu nakonec podařilo změnu prosadit. Ve středu se tedy bude podle Sequense o tomto zákonu v senátu hlasovat, a záleží na tom, zda se zákon podaří vetovat a vrátit zpět do poslanecké sněmovny. Pokud ne, bude to znamenat, že občanské spolky a další iniciativy budou napříště už vyloučeny ze všech povolovacích řízení.

„Neboli, občanským iniciativám se zavřou ústa. Občané již nebudou moci se prostřednictvím různých spolků a sdružení vyjadřovat ke stavbám, o kterých mají pocit, že ohrozí kvalitu života v dotyčné oblasti, což jsou například různé zinkovny, spalovny, obří supermarkety s parkovištěm. Občané budou moci svoje připomínky vznášet nadále už jen pouze prostřednictvím svých obecních samospráv, svých starostů a zastupitelů, což v některých případech může být problém. Pokud budou mít starostové na problematických investičních akcích zájem,“ konstatoval Sequens.

Citelně by na výsledky hlasování mohli doplatit třeba obyvatelé lokality Brzkov – Věžnice, ohrožené možnou těžbou uranu, sdružené do inciativy Naše budoucnost bez uranu. Spolek by nemohl už k možné těžbě vznášet připomínky. To by nyní mohli jen starostové dotčených obcí. „Vždyť my nejsme nějací ekologičtí anarchisté, ale místní občané a nebudeme moct mluvit do ničeho.“ neskrývá své rozhořčení předsedkyně spolku Naše budoucnost bez uranu z.s. Lucie Drahošová Stránská. Ovšem v případě plánované těžby uranu u Brzkova vedení obcí s občany takříkajíc táhne za jeden provaz, protože si uvědomuje možná rizika. „Těžba uranu by u nás měla negativní dopad na životní prostředí, zaměstnanost i oblast sociální,“ vyjádřil se starosta Přibyslavi Martin Kamarád za ODS.

Naházej to do koše. Základní škola Wolkerova hostila benefiční basketbalový zápas. Díky němu Potravinová banka Vysočina, z.s. rozdělí 60 kg potravin. Foto: Potravinová banka Vysočina, z.s.
Na hřišti ZŠ Wolkerova se uskutečnil III. ročník benefiční akce

Naopak schválení stavebního zákona by mohlo možná vyřešit problémy s neustále se protahujícím stavebním řízením ohledně budování obchvatu v Havlíčkově Brodě, kde někteří vlastníci pozemků stále odmítají své pozemky prodat. Tím se plány na stavbu nové silnice zdržují, přitom stavba by mohla ulevit od stresujících situací desítkám tisíc řidičů. V takových případech jako je právě brodský obchvat, by měl stavební zákon naopak u mnoha občanů podporu, o obecní samosprávě nemluvě. „Zrovna v tomhle případě bych stavební zákon podpořil všemi deseti, aby se zarazily aktivity různých vykutálených spekulantů. O obchvatu Brodu se mluví snad už třicet let a vůbec bych se nedivil, kdyby se to ještě dalších třicet let táhlo. Tohle snad nemá obdoby, to se může stát jen u nás,“ posteskl si profesionální řidič Milan Kubát z Havlíčkova Brodu.

„Stavební zákon by měl být takový, aby nejen aktivisté, ale i jednotlivci, kteří svými postoji brání veřejně prospěšné stavbě, například obchvat Havlíčkova Brodu, nemohli donekonečna ztěžovat stavební řízení,“ prohlásila městská zastupitelka Eva Vyoralová z Havlíčkova Brodu. Po schválení stavebního zákona by se pak zřejmě už neměla opakovat situace z roku 2013, kdy aktivity ekologů pozastavily na dlouhou dobu už nutnou a potřebnou rekonstrukci silnice u Ždírce nad Doubravou.