Osmačtyřicetiletému podnikateli z Kroměříže hrozily dva roky vězení za těžkou újmu na zdraví z nedbalosti 
v souvislosti s vážným zraněním desetiletého chlapce, který na kašnu lezl. Jeden z dílů fontány na něj spadl a vážně mu poranil ruku.

Podle obžaloby Jiří Hudeček kašnu špatně smontoval 
a slepil. Soudkyně Hana Doub-ková ale, že žalovaný skutek není trestným činem. Podle soudkyně totiž není jasné, kdo vlastně fontánu dokončoval, a především chlapec neměl na kašnu lézt.

„V podobných případech by měl být v první řadě aplikován zdravý rozum. Trest-
ní řízení by mělo být až to 
poslední," zhodnotila celou kauzu soudkyně Doubková.

Rozsudek ještě není pravomocný. Jiří Hudeček se vzdal práva na odvolání, státní zástupce, který v závěrečné řeči řekl, že je o vině obžalovaného přesvědčen, si ponechal lhůtu a případné odvolání teprve zváží.
„S rozsudkem jsem spokojen, ale nedokážu pochopit, proč to muselo dojít tak daleko. Stálo mně to rok a půl života a neuvěřitelného úsilí. Vím, že ještě není konec, ale doufám, že i případné odvolání státního zástupce dopadne v můj prospěch," řekl 
s úlevou po rozsudku Jiří Hudeček. Ten v emotivní závěrečné řeči řekl, že k soudu přišel pod vlivem antidepresiv.

„Chápu, že se stalo neštěstí, které muselo být vyšetřeno. Další okolnosti jdou však mimo mé chápání. Kašna je dokorativní stavba a ten chlapec se choval podobně, jako kdyby přebíhal dálnici za plného provozu nebo lezl na stožár vysokého napětí pod proudem," míní Hudeček, který má s podobnými stavbami dvacetileté zkušenosti.

Kašnu ve Štokách stavěl Jiří Hudeček v roce 2010. V listopadu 2013 si v kašně hrálo několik dětí. Mezi nimi byl 
i desetiletý Matěj. Podle jeho kamarádů se mu podařilo vylézt až na horní
díl třípatrové fontány. V jednu chvíli neudržel rovnováhu a spadl na dno kašny. Bohužel se současně uvolnil 
i vrchní talíř fontány a několik desítek kilogramů těžký díl spadl chlapci na ruku. Následky byly děsivé.

Devastující zranění

Samotný Matěj popsal úraz před soudem takto: „Ruka mi držela jen na kůži a nervech. Ale nebolelo mě to, byl jsem 
v šoku."

Chlapec byl tehdy s devastujícím poraněním ruky převezen do nemocnice, kde byl hospitalizován a operován. Loni musel podstoupit další zákroky. Nyní má hoch v ruce dráty na zpevnění. Má omezenou hybnost ruky v lokti 
a dvou prstů na ruce kvůli poškozeným nervům. Podle Matějova otce musí dvakrát až třikrát týdně jezdit se synem na rehabilitace do Jihlavy a do Brna. Lékaři doporučili Matějovi lázně. Zda bude mít trvalé následky, nebo ne, určí až další vývoj.

Policie Jiřího Hudečka obvinila na základě znaleckého posudku, podle něhož byl horní díl špatně slepen a stavitel údajně použil i nevhodné lepidlo. Hudeček si nechal vypracovat vlastní znalecký posudek, který tvrdil opak.

Hudeček se navíc hájil tím, že lepení kašny dokončovala firma, která dodělávala ke kašně přívod vody. Pracovníci firmy to sice odmítali, ale nepůsobili příliš věrohodně. Podle havlíčkobrodské soudkyně Hany Doubkové tak není jasné, kdo vlastně kašnu dokončoval.

Svědci navíc před soudem uvedli, že si na kašně děti hrály vícekrát. Není tudíž vyloučeno, že lepený spoj tím byl porušen už dříve. Další problém tkvěl v tom, že místo nerezové vodovodní trubky byla do fontány namontována pouze plastová hadice.

Rodiče poškozeného chlapce a rovněž zdravotní pojišťovna vymáhala po staviteli zhruba půl milionu korun. Soud je s těmito nároky odkázal na občanskoprávní řízení.