Hlavní organizátor tranzitu drog, sedmadvacetiletý Daniel Berka z jihlavských Hruškových Dvorů, dostal trest čtyři a půl roku do věznice s ostrahou.

Devětadvacetiletá dealerka, Daniela Frantálová z Jihlavy, odešla od soudu s nepodmíněným trestem na tři roky do věznice s dozorem. Frantálová od Daniela Berky drogy odebírala a prodávala několika uživatelům. Oba kromě pervitinu ještě pěstovali konopí.

Na lavici obžalovaných usedl také Berkův padesátiletý strýc Petr Berka. Ten byl uznán vinným z pokusu o pěstování konopí, ale v jeho případě soud upustil od potrestání, protože případný výpěstek nechtěl zobchodovat, ale využít k vlastním léčebným účelům.

Před sedmi lety si totiž z dovolené v Egyptě přivezl virózu. S jeho následnými pohybovými potížemi si lékaři dodnes neví rady. Proto se rozhodl, že zkusí alternativní léčbu pomocí konopné mastičky.

„S Danielem jsem se domluvil, že mi pomůže sehnat věci na pěstování. Neměl jsem v úmyslu někomu ublížit ani na tom vydělat. Jednal jsem pouze v zoufalství, protože jsem si tím chtěl pomoci od své nemoci," pronesl u soudu Petr Berka. Soud nakonec jeho obhajobě uvěřil. Proto se rozhodl Petru Berkovi neudělit žádný trest. „Jeho motivace na rozdíl od obou spoluobžalovaných je lidsky pochopitelná," poznamenal soudce Vladimír Sova.

Do vězení nechce, má malé dítě

Rozsudek je v případě Daniela a Petra Berky pravomocný. Oba obžalovaní i státní zástupce Kamil Špelda se vzdali práva na odvolání.

Daniela Frantálová souhlasí, že je vina prodejem drog, ale nesouhlasí s výší trestu, a na místě si proti tomu podala odvolání. Do vězení se jí nechce, protože má malé dítě. V jejím případě se tak bude muset kauzou zabývat ještě Krajský soud v Brně.

Pro kriminalisty bylo odhalení Berky a Frantálové velkým úspěchem. Daniela Berku sledovali dlouhodobě. Věděli, že podniká cesty na sever Čech, odkud vozí pervitin. Past sklapla loni v březnu, kdy byl zatčen na dálničním přivaděči u Jihlavy. V autě tehdy kriminalisté našli 450 gramů kvalitního pervitinu, který byl uložen ve vakuově zabaleném balení kávy. Při domovní prohlídce u obou Berků a Frantálové kriminalisté našli marihuanu a věci na pěstování konopí. Všichni tři obžalovaní se včera k tomu, co jim žalobce kladl za vinu, přiznali. Každý z nich vysvětlil i svou motivaci.

Daniel Berka řekl, že pervitin prodával, protože měl málo peněz na splácení hypotéky. Zpochybnil pouze množství, které měl prodat.

Kromě dovozu 450 gramů v kávě řekl, že přivezl a Frantálové prodal 150 gramů. Ta řekla, že to mohlo být o něco víc. „Pro mne a mou rodinu bylo těžké splácet dluhy. V Kosteleckých uzeninách nám snížili platy i prémie. Teď vím, že jsem problémy řešil tím nejhorším způsobem. Chtěl bych se omluvit všem lidem, kterým jsem ublížil," řekl Berka před soudem.

Jediné, co nechtěl prozradit, bylo, od koho pervitin na severu Čech kupoval. „K tomu se nebudu vyjadřovat, protože mám strach o svou rodinu," vysvětlit Daniel Berka.

Když ho soudce vyzval, aby se vyjádřil k dalšímu trvání vazby, dostal soudce nečekanou odpověď. „Žádám, abych byl i nadále ponechán ve vazbě. Očekávám nepodmíněný trest a další odloučení od rodiny bych velmi těžce nesl," zdůvodnil svůj postoj. Soudce Vladimír Sova později řekl, že si snad za svou kariéru nevybavuje, že by někdy něco podobného vyslovil. „Je až raritní, že někdo žádá, aby byl ponechán ve vazbě," řekl soudce.

Mezi odběratele pervitinu patřila například Petra Baráková, manželka známého jihlavského dealera. Kromě ní to například byla ještě Lucie Novotná z Jihlavy, jež na policii vypověděla, že nakoupila pervitin ve více než sto případech za desátky tisíc korun.

Gram pervitinu za tisíc korun

Berka a Frantálová svůj výdělek před soudem bagatelizovali. Berka do prvního nákupu pervitinu vložil 85 tisíc korun, což byly úspory ze stavebního spoření. Jeden gram pervitinu nakupoval za pět set korun a prodával za tisíc.

Soudce Sova poukázal na to, jak velkou společenskou nebezpečnost prodej drog přináší. Obžalované upozornil, že by se měli především omluvit těm, kteří po dlouhodobém užívání tvrdých drog končí jako trosky v psychiatrických léčebnách.

Nicméně při rozhodování o trestu přihlédl i k přiznání obžalovaných.

„Přiznat se k tomu, co člověk udělal, je první cesta k nápravě, proto je pro nás přiznání důležitá okolnost, k níž zásadním způsobem přihlížíme," dodal soudce.

Feťák brutálně zmlátil přítelkyni. Zlomil jí dvě žebra

Jihlava - Zatímco se ve třetím podlaží Okresního soudu v Jihlavě konalo hlavní líčení s drogovými dealery, v přízemí jiný soudce rozhodoval o vzetí do vazby dvaatřicetiletého Patrika Přívary z Jihlavy.

Jde o téhož muže, který od Daniely Frantálové nakupoval pervitin, který pak do Jihlavy ze severních Čech dovezl Daniel Berka.

Přívarovu svědeckou výpověď včera soudce se souhlasem všech stran pouze přečetl. Přívara potvrdil, že od Frantálové koupil tři až čtyři gramy drogy. Muž je navíc příkladem toho, co s lidmi dokáží drogy udělat.

Vazbu pro něj kriminalisté navrhli, protože fyzicky napadl svou přítelkyni, která je také uživatelkou drog a má kvůli nim rovněž problém se zákonem. Navíc i ona svědčila v případu Berka a spol.

Jenže způsob, jakým Přívara svou družku napadl, zaskočil i otrlé kriminalisty. Jeden den v květnu ji v jihlavském bytě po úderu do hrudníku zlomil dvě žebra. Následkem bylo, že si propíchala plíce a musela být hospitalizována v nemocnici. Brzy ji pak napadl znovu. Mlátil ženu pěstmi a kabelem od nabíječky mobilu do hlavy a celého těla. Přívarova přítelkyně byla kabelem doslova zbičovaná a krvavé šrámy a podlitiny měla po celém těle.

To ale nebylo všechno. Přívara vytáhl zraněnou dívku z bytu a vlekl ji k řece Jihlavě. Donutil ji si vysvléknout šaty. Po cestě ji kopl několikrát do hlavy, když žena odmítala jít dál. Nahou ji přinutil, aby si vlezla do řeky, kde musela být ponořená až po krk asi dvacet minut. Mezitím ji nechal jednou vylézt z vody a pak jí přikázal, by se tam zase vrátila. Přívara pak sám inicioval zavolání záchranné služby. Žena utrpěla četné pohmožděniny, podlitiny, zlomeniny a oděrky.

„Muže jsme obvinili ze čtyř trestných činů, a to z vydírání, ublížení na zdraví, výtržnictví a loupeže. Za to mu hrozí dva až deset let vězení," informovala jihlavská policejní mluvčí Dana Kroutilová.

Okresní soud včera nakonec rozhodl o vzetí Přívary do vazby. Podle informací Deníku není vyloučeno, že případ nakonec skončí na stole krajských kriminalistů. Záležet bude na závěrech znaleckého posudku. Podle něj může být čin překvalifikován i na pokus o těžkou újmu na zdraví.

V takovém případě by mohlo Přívarovi hrozit až dvanáct let vězení a případ by nakonec skončil na Krajském soudě v Brně.