Jde o jeden z případů loňského roku, kdy cizinci, zejména Rumuni, napadali hosty nočních podniků v Jihlavě, na Havlíčkobrodsku či v Humpolci na Pelhřimovsku.

Při incidentu v klubu Fajn nechybělo mnoho a napadený muž mohl mít přeťatou tepnu na krku. Lahev se mu totiž roztříštila o bradu a krk. Útok tehdy šokoval všechny, kdo v klubu byli. Horším následkům zabránili hosté, když se jich několik na útočníka vrhlo a podařilo se jim ho udržet na zemi až do příjezdu policie.

„Po té ráně šel vyhazovač do kolen. Chytil se za krk, který měl celý od krve. Té krve bylo tolik, že mu ztékala na tričko a hromadila se tam jako vosk ze svíčky," popsal sugestivně u soudu spolumajitel klubu Fajn Lukáš Baloun.

Incident klub výrazně poškodil

Podle Balouna navíc tento incident nepřispěl k dobré pověsti klubu, a nakonec musel ukončit činnost.

„Mnoho lidí se tam potom bálo chodit," řekl soudci Baloun. Podle něj to ale nebyl hlavní důvod, proč musel klub skončit.

Tím, kdo má brutální útok na vyhazovače na svědomí je třicetiletý Rumun Bogdan Livin Lungu narozený v Bukurešti. V Česku je asi čtyři roky. Za tu dobu neměl se zdejšími zákony jediný problém. Trestně stíhán nebyl ani v Rumunsku. Jeho trestní rejstřík je čistý. Nebyl projednáván ani pro přestupek. Na Vysočině žije s přítelkyní, s níž má jedno dítě. O to víc je zarážející, čeho byl Lungu se svým starším komplicem schopen.

„Tehdy jsem slavil narozeniny. S kamarádem jsme pili od rána do večera. Měl jsem pro tuto příležitost schovaných pět litrů domácí slivovice. Než jsme šli na diskotéku, vypili jsme asi tři litry," uvedl u soudu Lungu. Jenže na další průběh si údajně už moc nepamatuje. Připustil pouze konflikt s vyhazovači, ale nepamatuje si, že by někoho praštil lahví do hlavy.

Rozhořel se spor kvůli focení

„Vzpomínám si, že jsme se dohadovali kvůli tomu, že vyhazovači v klubu fotili a můj kamarád to s nimi řešil," uváděl Lungu. Lungeho kamarád dokonce vyhazovači vyrazil mobil z ruky, a vyhrožoval, že mu vyvraždí rodinu, pokud bude dál fotit.

„V klubu bylo zvykem natáčet fragmenty z každého večera. Nebylo úmyslem natáčet přímo tyhle cizince," vysvětlil Baloun.

Podle svědeckých výpovědí ale byl s oběma cizinci problém, už když do klubu přišli.

Obtěžovali dívky na parketu a osahávali je. Když jim pak jeden z hostů řekl, že se chovají jako hovada, dostal ránu pěstí. Do sporu se vložil vyhazovač Vojtěch K. Lungu na to zareagoval tím, že ze stolu popadl pivní lahev a roztříštil ji vyhazovači z boku o hlavu. Lungu neměl šanci utéct, protože se na něj okamžitě vrhl dav. Druhý cizinec ale utekl. Následně se chtěl do klubu vrátit s rozbitou lahví v ruce.

Od toho ho odradil další člen ostrahy, když na něj vytáhl plynovou pistoli. Muž střepy upustil a utekl. Přivolaní policisté jej však dopadli. Lungu skončil na záchytce. Soudu naznačoval, že útok lahví mohl mít na svědomí jeho kamarád, který údajně po incidentu utekl do Rumunska. Jenže očití svědci potvrdili, že lahev rozbil vyhazovači o hlavu Lungu.

Dostal ještě šanci: Podmínku

Za zločin opilství, pokus o těžkou újmu na zdraví a výtržnictví byl Lungu odsouzen ke třem letům s podmínkou na pět let. Žalobce Ivo Novák navrhoval i vyhoštění, ale soudce Vladimír Sova se rozhodl, že dá obžalovanému ještě jednu a poslední šanci. K dobru mu přičetl nejen trestní bezúhonnost, ale i projevenou lítost v závěrečné řeči. Rozsudek nabyl právní moci.

Všechny strany se totiž vzdali práva na odvolání.

Za výtržnictví a nebezpečné vyhrožování by měl být potrestán i Lungeho do Rumunska uprchlý komplic. Jestli se tak někdy stane, není jasné.